DSC_1517

DSC_1517

Намалиха туристическия данък в Бургас

Размерът на туристическия данък за 2011 година е определен в чл.65,  ал.1 от Наредбата за определяне размера на местните данъци, както следва:

Средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища туристически селища/ в гр. Бургас и съставните селища с категория 3, 4 и 5 звезди - 2 лева, средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища туристически селища/ с категория 1 и 2 звезди в Бургас - 1 лев, в съставните селища - 0,80 лева, места за настаняване /семеен хотел, вила, почивна станция в Бургас - 1 лева, а в съставните селища - 0,80 лева. Места за настаняване /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня/ в гр. Бургас и съставните селища - 0,80 лева.

Предвид задълбочаващата се в резултат на световните и европейски проблеми икономическа криза в страната и в частност в туристическия бранш, считаме, че при определяне размера на туристическия данък за 2011 година не са отчетени негативните тенденции  за извършващите туристическа дейност. За голяма част от тях данък в този размер се оказа обременяващ и в тази връзка постъпиха многобройни предложения от заинтересовани лица и организации за  намаляване на размера му .

С настоящето предложение за 2012 година, освен намаляване на размерите за различните средства за подслон и настаняване, герберите предложиха и отделяне на тризвездните средства за подслон от по-високо категорийните 4 и 5 звездни. Така средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в гр.Бургас и съставните селища с категория  4 и 5 звезди - 1,50 лева, средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ в гр.Бургас и съставните селища с категория  3 звезди - 1,20 лева, средства за подслон /хотели, мотели, вилни селища и туристически селища/ с категория 1 и 2 звезди в Бургас - 0,60 лева, в съставните селища - 0,50 лева, места за настаняване /семеен хотел, вила, почивна станция/ в Бургас - 0,60 лева, в съставните селища - 0,50 лева, места за настаняване  /пансион, къща, самостоятелни стаи, бунгало, къмпинг, туристическа хижа, туристически учебни центрове и туристическа спалня/ в гр. Бургас и съставните селища - 0,50 лева. 

Отново по предложение на общинските съветници от ГЕРБ в обектите, в които не се извършва търговска или производствена дейност няма да заплащат такса "Смет". Друга промяна, която те предложиха е свързана със сезонните обекти. Преобладаващата част от средствата за подслон и настаняване  на територията на Община-Бургас работят сезонно, по няколко месеца през годината , но съгласно сега действащата наредба заплащат такса "Смет" на годишна основа. След днешното решение на местния парламент такса битови отпадъци (TБО) следва да се заплаща само за предоставяне на услуга.