НАП взе на мушка 40 търговски обекта в Бургас

Според българското законодателство всеки гражданин, получил доходи от наем на търговски обект, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. В случай, че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 000 лева, лицето подлежи  на задължителна регистрация по ДДС. Доходите от наем, получени през 2009 година трябва да се декларират до края на април тази година.

 

Извършили сме внимателна селекция, разполагаме с информация за сериозни разминавания при декларираните наеми и това, което наемателите реално заплащат. Получаваме и сигнали с копия от договори и квитанции за реално заплатени суми. Става дума за разлики надвишаващи в пъти предварително обявеното. Направили сме предварително  проучване за средните пазарни цени, коментираха от приходното ведомство преди старта на проверките.

От НАП-Бургас отново апелираха към гражданите да подават сигнали за укрити доходи на наемодатели по телефона или чрез интернет. Може да се сигнализира на информационния телефон на НАП – 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна или писмено на имейл адрес – [email protected]. Задължително изискване е авторът на сигнала да посочи името си. Анонимни жалби няма да бъдат разглеждани като от НАП гарантират, че личните данни на подалите сигнали ще бъдат стриктно конфиденциални и няма да бъдат разкривани на никого.

За първото тримесечие на годината в резултат на различни проверки Бургаската приходна администрация е съставила 158 акта за извършени административни нарушения по данъчното и осигурително законодателство. Влезлите в сила наказателни постановления за същия период са 209 за близо 63 000 лева. От НАП апелират още да се изисква касова бележка и да се сигнализира в териториалната дирекция, ако в търговските обекти това не се прави.