Platforma

Platforma

Направиха насипен остров за птици усилено в продължение на 10 дни и успяха да създадат новите места за гнездене и почивка за птиците на най-плиткото сред бургаските езера. 

Островът направен от много кал и дърво и разположен в един от южните басейни на Атанасовско езеро още напролет ще бъде зает от рибарки, кокилобегачи, а защо не и от други водолюбиви птици, сигурни са природозащитниците. Увереността им идва от опита, който имат с подобен остров, построен две години по-рано на това място. Сега островите са два и ще дадат възможност на повече птици да гнездят необезпокоявани от дребните хищници, посягащи на яйцата и малките им. Вече птиците ще се ширят на близо 64 кв. метра площ сред водите на езерото.

По традиция в Атанасовско езеро се изграждат и изкуствените платформи, на които са се научили да отглеждат малките си рибарките. Благодарение на тазгодишната бригада езерото се сдоби с още една, в южната половина на лагуната, много близо до града.

След няколко дни прекарани по дигите и земните валове на плитката лагуна, бригадирите успяха да ги почистят от гъста плевелна растителност, така че спокойно на тях да могат да отпочиват къдроглавите и розовите пеликани, докато спират в Бургас по дългия им път към Северна и Централна Африка. Две защитени местности до Бургас бяха изчистени от отпадъци от малка част от участниците в бригадата.