DSC_9000

DSC_9000

Направиха първа копка за бункера в Онкото и ръководителят на Управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" Деница Николова.

Бункерът ще бъде полуподземна стоманобетонова пристройка, свързана със съществуващата сграда на отделението по лъчелечение на Комплексен онкологичен център – Бургас. За осигуряване на защита от йонизиращи лъчения е предвидено изпълнение на стени с дебелина от 1.30 до 2.30 м. Сградата е с площ  486 квадратни метра и в нея ще бъдат обособени следните функционални помещения:

- Процедурно помещение за разполагане на мултимодален линеен ускорител с мощност до 18 мегаелектронволта, дозиметрична апаратура и система за планиране с коридор за преход към процедурното помещение;DSC_9012-1

- Командно помещение;

- Работен кабинет и мулажна лаборатория, които ще се използват за разполагане на дозиметричната апаратура и системата за планиране на лъчелечението;

- Консултативен лекарски кабинет и чакалня за пациенти, предназначени за извършване на консултативни дейности;

- Съблекални – 2 броя, санитарни възли – 2 броя, от които единият ще е предназначен за хора с увреждания;

- Складово и техническо помещение, в което ще бъде разположен UPS захранващо устройство, подсигуряващо работата на апарата в случай на прекъсване на електричеството;

- Вентилационно помещение и шахта за директен външен достъп за вертикално транспортиране на медицински контейнер и на апаратура.

Дейностите по благоустрояване и паркоустрояване ще бъдат изпълнени със собствени средства на Община Бургас в размер на 125 000 лева.

Вече има избран доставчик и модел на бургаския линеен ускорител. Той е от шведската марка "Elekta". Общата стойност на проекта е 6.5 милиона лева.

Предстои обучение на екипа, който ще обслужва новата техника. Той е съставен от инженер, физици, лекари и лаборанти. Очаква се новият линеен ускорител да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.

На днешната първа копка присъстваха още зам.-кметовете д-р Лорис Мануелян, Атанаска Николова и Красимир Стойчев, председателят на местния парламент Снежина Маджарова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, управителят на онкодиспансера д-р Радостин Дичев, директорите на МБАЛ и РЗИ – докторите Георги Матев и Георги Паздеров.

Снимки Лина Главинова