Кирил Киров не скри изненадата си, като видя портрета си. Снимки Лина Главинова

Кирил Киров не скри изненадата си, като видя портрета си. Снимки Лина Главинова

Един от най-възрастните пчелари в Бургаско Кирил Киров получи свой портрет на седмата среща на Областната експертна комисия по животновъдство в Бургас. Това беше и единственото отличие, присъдено тази година. Традиционната статуетка на бик, която се дава за най-добър животновъд тази година не бе дадена. Причината за това бе трудната година в бранша и откритите огнища на чума при овцете, на африканска чума по свинете и на инфлуенца при птиците в региона. "Затова тази година приз няма да връчим, но пък ще отличим един от дойаените сред пчеларите", каза Лидия Станкова - директор на Областна дирекция "Земеделие" в Бургас.

Годишната среща на Областната експертна комисия по животновъдство събра представители на бранша. Производителите бяха поздравени от областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков и от зам.-кмета по строителство в община Бургас Чанка Коралска.

Музикални поздрави към тях оправиха деца от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и професионален ансамбъл "Странджа" с ръководител Марио Егов.

В Бургаско се отглеждат 6,3% от свинете в цялата страна. Пчеларството в региона заема 6,2% от това в страната, а на говедовъдството - 5,3% от общото за България.

Галерия