nay-dobriyat

nay-dobriyat

Не читатели, а политически интереси избират "Най-добрият град за живеене"

организират проучването, в което право да гласуват имат и читателите. Тази година ще има и награда на публиката. Критериите са 28, които, според медиите, трябва да дадат пълната картина за мястото, което е най-предпочитано за живеене у нас.

Ако обаче се направи кратка ретроспекция на градовете, които са спечелили през годините, ще стане ясно, че не живеещите в тях и не гласувалите имат крайната дума във вземането на решението. Когато стартира проучването през 2007- ма година на власт бе тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) с министър-председател Сергей Станишев. И първият носител на наградата стана някак си естествено - Варна, упрявлявана от червения тогава кмет Кирил Йорданов. Морската столица повтори "успеха" си и през 2008-ма година.

През 2009-та бе дошъл редът на София да получи наградата, след като бившия вече кмет на столицата Бойко Борисов стана премиер на страната.

А през миналата година най-после "изгря" звездата и на Бургас. За първи път градът, който години наред е оставал назад, сега не само спечели отличието, но и се заговори за перспективите пред него, за спечелените от общинската администрация, ръководена от Димитър Николов (ГЕРБ) европроекти (за реконструкция на Ларгото, Морската градина, културен център "Морско казино", лятна естрада "Охлюва", Младежкия културен център и новото финансиране за остров "Света Анастасия" и мостика, реализацията на пилотния за страната проект по програма "Джаспърс" - "Интегриран градски транспорт" и други.), за променения облик, за ремонта на основни пътни артерии в града и започналото изграждане на пътения възел в посока Созопол. Тепърва обаче Бургас ще трябва да доказва, че предоставя условия и възможности за инвестиции, за да привлече големи компании, които да инвестират тук, да създават работни места и да оставят парите си в местната икономика (има шанс това да се случи, след като съветниците гласуваха за създаването на Инудстриална зона).

Така че някакси естествено е сега наградата да бъде за Стара Загора - град с работеща икономика, с добри възможности за развитие на бизнеса, с условия за почивка и отдих и не на последно място с кмет - Живко Тодоров, който бе издигнат от управляващата партия ГЕРБ и спечели местните избори. Не е явно случайно, че и Стара Загора води в т.нар. читателска класация с 64 349 срещу втория в нея - Бургас с 54 659 точки. Първият носител на отличието - Варна е едва четвърта 26 086 точки (едва ли са много жителите на града, които биха гласували в тази класация, след като Варна видимо изостава в последните години и през следващите години отново ще бъде управлявана от Кирил Йорданов, зад когото този път обаче застана ГЕРБ), а другият - София е едва на 17-то място с 1630 точки.