Spasiteli

Spasiteli

Недостиг на спасители във Варна Той уточни, че два от нещастните случаи са станали в Камчия, на неохраняеми плажове.

През годината в региона курсове за спасители са преминали общо 151 души, уточни председателят на областната структура на БЧК Илко Раев. Само 33-ма от тях са получили правото да работят на море, останалите имат със сертификати за басейн. По думите на Раев тази година има недостиг на спасители и за сигурността на плажуващите ще отговарят хора в по-напреднала възраст. Голяма част от издадените нови 580 талона за спасители на море са за хора над 45-50 години.
Силов заедно с Раев представиха програмата за Седмицата на водното спасяване, която започва в крайморския град. Планирани са няколко демонстрации по спасяване на море на различни плажове в и около Варна.
И през това лято разкриването на басейните в района върви с голямо забавяне, каза още Раев. Според него до момента са открити максимум една трета от наличните близо 270 водни съоръжения.
Раев припомни, че предложението на БЧК е комисията, която издава разрешителните на басейните, да започва работа още през април. Според него така съоръженията ще получават документите си още в началото на юни и няма да работят нелегално както в момента.