Несебър остава под егидата на ЮНЕСКО

Несебър, който е и уважаван член на Организацията на градовете световно културно наследство, не е застрашен и няма да влезе в списъка на градовете в риск, въпреки целенасочената и добре режисирана кампания срещу българския град.

 

"Несебър е един красив и уникален по рода си град. Некоректни са изявленията, че в стария Несебър има само сергии с дрехи. Те са повече по инерция от миналото и недобросъвестно отношение. Сегашната администрация направи много за премахване на голяма част от преди съществуващите сергии. За тази цел създадохме специален базар на открито, за да отделим амбулантните търговци. Несебър не е някакво негативно изключение. Пример в това отношение е Флоренция, която също е град на ЮНЕСКО, но и там има улична търговия. Нашата цел е съвместно с културните и архитектурни паметници да съществува и търговия за посетители и туристи, разбира се, в определени граници и по най-добрия оптимален начин", заяви кметът Николай Димитров.

Общината от своя страна полага всички грижи за съхранение на древните паметници. Завърши реставрацията, с помощта на фондация "А. Г. Левентис", на една  от емблематичните църкви в града - "Свети Стефан". Същата фондация финансира и проектите за реставрация на храмовете "Света Параскева" и "Св.св. Архангел Михаил и Гавраил". Община Несебър завърши проект за реставрация на църквата "Свети Йоан Кръстител" в града на ЮНЕСКО.

За съжаление през последните години е била проявена доста голяма небрежност от институции, допуснали да бъдат извършени редица незаконни пристройки на старите къщите.

По инициатива на общината, фондация "А. Г. Левентис", ИКОМОС – България и ИКОМОС – Гърция през есента Несебър ще е домакин на конференция, посветена на опазването на древните градове. Тогава учени и експерти в областта ще разговарят по темата и с местните хора.