Obmen

Obmen

Несебър ще прави културен обмен с Финландия

Почетното консулство. Гостите бяха на посещение при градоначалника по заръка на финландската посланичка Нейно Превъзходителство Таря Лайтиайнен, която преди  година бе в Несебър и тогава остана дълбоко впечатлена от неповторимата красота и ценностите на града на ЮНЕСКО. Тогава тя оцени високо приоритетите в работа на кмета, както и инициативите и идеите, по които Общинска администрация влага усилия. В духа на добрите взаимоотношения и връзки, срещата започна с  пожелание за попътен вятър през втория мандат на кмета от  Н. Пр. Таря Лайтиайнен. 

Почетният консул на Финландия в България Красимир Ганчев сподели идеята на посланичката за организиране на съвместни културни събития (музикални концерти, изложби) на територията на морския град, които ще бъдат съобразени с културната политика и визия на общината. Той сподели още, че тяхното желание е, при възможност, те да се случват например два пъти годишно. Кметът прие идеята и от своя страна запозна гостите с утвърдените фестивали  и прояви на територията на общината, които заемат определено календарно време през годината, като не пропусна да подчертае, че при някои от тях има дългогодишно сътрудничество и добри взаимоотношения. 

Той разказа също, че в през изминалите няколко години Общинска администрация усилено работи по проекти за реставрация и консервация на средновековните църкви, като целта е някой ден тези храмове отново да станат действащи, като през тях ще минава специализираният туристически маршрут "Духовният път", по който работата ще стартира в началото на другата година. Така например в проекта за реставрация на една от църквите - "Св. Параскева", се предвижда създаването на форум-център за култура в ансамбъла на църквите "Св. Параскева" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", насочен към широк кръг ползватели и с разнообразна програма - представяне на книги, камерни концерти и изложби, инсталации, мултимедийни - и кинопрожекции за развитието на града, педагогика на културното наследство и пр.

По време на срещата гостите споделиха и идеята за икономически обмен между Несебър и финландската страна, като се подчерта, че в организиране на бизнесделигации те имат традиционно добра практика. Те споделиха, че в момента интересите са в областта на пречиствателните станции и обработката на отпадни води. Засегнат бе въпросът и за сътрудничество в областта на леката хранително-вкусова промишленост. В разговора не бяха отминати и възможностите за капиталовложения на територията на Несебър, като по отношение на инвеститорския интерес кметът увери, че Общинска администрация се стреми да помага и да оказва съдействие, което се прие с видимо задоволство от гостите.