DSC00327

DSC00327

Несебър си партнира успешно с община Одрин

- Руско Георгиев, бяха дискутирани редица възможности за сътрудничество между двата града, предимно в областта на културата и туризма.

Кметът на Несебър се срещна в работна обстановка и с експерти от Община Едирне, които подготвят проектното предложение в партньорство с колегите си от Несебър за осигуряване на европейско финансиране за изграждане на "зелена" детска градина в Стария Несебър и на образователен център за енергийна ефективност и еко-култура в Одрин. С това проектно предложение Несебър и Одрин кандидатстват за финансова подкрепа по програмата на трансгранично сътрудничество, съфинансирана от ЕС чрез Инструмент за предприсъединителна помощ и от България, и от Турция.

В програмата на официалната визита Николай Димитров и съпругата му, придружени от директора на дирекция "Европейски проекти и международно сътрудничество" - Хикмет Чобаноглу, посетиха забележителности на града, които са включени в списъка на обектите културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

По време на официалната вечеря със зам. кмета по култура и образование на община Одрин, Николай Димитров изрази благодарност и удовлетвореност от проведените през деня разговори. Той допълни, че ще де радва двете общини да осъществят културен обмен по между си за в бъдеще и отправи официална покана за посещение в Несебър на кмета - Хамди Седефчи и неговия заместник.