VodnaTopka3

VodnaTopka3

Нормативи извадиха "Черноморец" от битката за медалите

бургазлии торпелираха "Арда Уникум" с 25:4, а ЦСКА с 23:2. Резултатите са повече от показателни за огромната разлика в класите и възможностите на отборите във втори поток. На фона на тези показатели резонно е да си зададем въпроса: Какво тогава прави "Черноморец" в "Б" група и там ли му е мястото?
Отговорът е - категорично не!
Как се стигна до този парадокс "Черноморец" да остане извън битката за медали?
На треньорски съвет миналата година е било предложено да се въведат нормативи, но голяма част от клубовете не се съгласяват и го отхвърлят. След заседание на УС на БФВТ нормативните изисквания за 2012 г. биват наложени /което е в правото на федерацията/. Така състезателите от три възрасти- момчета, юноши младша и старша трябваше да ги покрият в началото на състезателната година.
За юноши младша възраст те са 200 м св. стил - под 2,50 мин. и трамбовка с 10- килограмов диск - над 20 сек., нормативите се покриват от минимум 5 полеви състезатели.
Да, нормативите са необходими, ако става въпрос за селектирането на националния отбор или за професионалисти и полупрофесионалисти например. Но те са неудачни за подрастващите, където разлика дори от 5-6 месеца в дадена възраст е доста осезаема, а в детската стуктура тя е видима и от пръв поглед. Освен това много важен фактор за нивото на състезателите са условията и базата за подготовка. Не е тайна, че в много градове от страната, където се развива спорта водна топка, басейните не отговарят на изискванията. С една дума- клубовете не са рав
 опоставени.
При нормативите бургазлии се справиха с плуването, но в трамбовката не бяха толкова убедителни. Именно непокриването на техническото изискване прати "Черноморец" директно във втората шестица на дръжавното първенство. Там обаче има отбори, които са покрили нормативите, но са с по-нисък коефициент от шестия. Има и такива, които не са го направили.
Тогава уместни ли са въведените нормативи и кого стимулират те? В никакъв случай това не е например 15-годишният Георги Тончев, който играе успешно и при мъже, а в същото време с юноши младша възраст е във втората шестица.
От ръководството на СКВТ "Черноморец" изразиха своята позиция с искането да се възстанови дейността на треньорския съвет след оставката на Георги Петров. Да има повече доверие към работата на треньорите и да се направят нужните изводи за догодина.
През миналия сезон по наредба се играеха три кръга. Класиралите се за плейофите си оспорваха медалите, а останалите си разпределяха местата в крайното класиране.