Така се мери температурата на неселението в Африка. Снимки www.bistandsaktuelt.no

Така се мери температурата на неселението в Африка. Снимки www.bistandsaktuelt.no

Последните седмици във фокуса на новинарските емисии, свързани с пандемията от корона вирус, попадат само страните от Европа и САЩ, в които броят на регистрираните случаи расте, а заедно с тях и тези на починалите с установен COVID - 19.

Светът мълчи за случващото се в Африка и Азия (с малки изключения, когато беше спомената Индия, заради нарастващия брой на заразени там, който достигна цифрата от 6 588 б.а.).

Според норвежкият професор Гюнар Бюне, африканските стани са много по-добре подготвени да се справят със ситуацията от повечето развити държави в това число Европа и САЩ. Професорът лансира теорията, че има по-голяма опасност за избухване на пандемия в бежанските лагери. Първият регистриран случай на COVID – 19 в бежански лагер е на родилка, обитателка на такъв център в Рицона, централна Гърция и е от 1-ви април. Ден по-късно в лагера вече има установени 20 души с корона вирус. В резултат на това лагерът е поставен под 20-дневна карантина.

В централна Африка се намират едни от най-неразвитите страни, в които населението  живее в дълбока бедност и с изключително ограничен достъп до здравни услуги. Болници и лекари просто няма. Но корона вирусът се появи и тук. Република Чад и Централноафриканската република са сред страните с най-нисък стандарт на живот, но и в двете има регистрирани случаи на корона вирус.

Чад е държава в Централна Африка.На север граничи с Либия, на изток със Судан, на юг с Централноафриканската република, а на запад с Камерун, Нигерия и Нигер. Заради голямата отдалеченост от каквито и да било големи водни басейни Чад често е наричана "мъртвото сърце на Африка".

Населението на страната по данни от 2015 година е 13 670 084 души.

Според индекса за човешко развитие на ООН Чад е петата най-бедна държава в света. Около 80% от населението живее под линията на бедността. Високата корупция пречи за развитието на стабилна пазарна икономика. Нефтодобивната промишленост носи най-много приходи в държавната хазна и дава надежди за по-стабилно икономическо бъдеще.

В последните години се забелязва ръст на чуждестранните инвестиции заради относителното стабилизиране и края на гражданската война. Най-голямата инвестиция засега се оценява на $3,7 млрд. – разработването на петролни полета край Доба от две големи американски корпорации. Интерес в същия сектор проявяват и китайски компании. През 2006 година Чад подписва меморандум на Световната банка, според който 70% от петролните приходи трябва да бъдат похарчени за инфраструктурни проекти и развитие на страната.

Номиналният брутен вътрешен продукт се изчислява на около $7 592 000 000 за 2010 година.

Първият регистриран случай на корона вирус в Чад е 19-ти март. До днес броят на установените случаи е 10 души. Няма смъртни случаи, 2-ма вече са оздравели. По 1 случай е регистриран на 23-ти и на 24-ти март, по 2 случая на 30-ти и на 31-ви март, по 1 случай на 1, 2, 4, 7 април.

Централна африканска република граничи с Чад на север, със Судан и Южен Судан на изток, с Република Конго и Демократична република Конго на юг и с Камерин на запад Две трети от територията на страната се намира в басейна на река Убанги, а останалата една трета в басейна на река Шари.

Населението на страната е 4 594 621 души по данни от 2016 година.

В Централна африканска република има 8 регистрирани случаи на корона вирус. И осемте души са починали. Първият случай е установен на 15-ти март, 2 са случаите от 20-ти март и 5 от 5-ти април.

Значително по-голям е броят на заболелите в съседните на Чад и Централна африканска република страни.

В Еквадор са регистрирани до днес 4 450 с корона вирус. Броят на смъртните случаи вече е 242 мъртви, а оздравелите са 140. Първият установен случай в Еквадор е от 29-ти февруари. На 1-ви април има регистрирани 456, а на 8-ми април – 455.

В Перу случаите на заразени са 4 342, 121 са починали, а 1 333 са оздравели. Първият установен случай в страната е от 6-ти март. Скалата на случаите рязко се променя. На 29-ти март са регистрирани 181, на 1-ви април новите случаи са 258, а на 7-ми април скокът е 1 388 за едно денонощие.

В Република Южна Африка вече са регистрирани 1 845 с корона вирус. Според статистиката, 18 са починали, а 95 оздравели. Първият установен случай в страната е от 5-ти март. В продължение на дни е нямало нов случай. Но на 23-ти март броят достига 128 за 24 часа. На 27-ми март вече са регистрирани 243 за едно денонощие.

Според норвежкия професор Бюне, светлината в която медиите представят континента Африка е много лоша, а надежда има.

Гюнар Бюне е професор в университета в Осло и има дългогодишен преподавателски и научен опит в областа на световното здраве, а неговият специален интерес е към Африка. Професорът казва, че епидемията от корона вирус с право предизвиква притеснение, но е необходимо катастрофалните мнения, които сега ни бомбардират да се нюансират. Много наблюдатели обясняват ниския брой заразени в Чад и Централна африканска република  например с това, че не всички случаи са регистрирани. Това не е задължително обяснението, според професора, който е на мнение, че просто много африкански правителства са реагирали навреме да затворят границите и да вземат предпазни хигиенни мерки.

Според него, Африка има и предимството пред Европа например, защото населението на континента не е застаряващо. Както знаем вирусът атакаува най-вече възрастни хора. Във Африка обаче не е необичайно около половината от населението да е на възраст под 15 години.

Разбира се налице са и някои утежняващи фактори като много хронични болести, като HIV, туберколза и малария.

Друг проблем може да бъде недохранването. Малко се знае обаче как това повлиява имунната система точно при този вирус. Гладуването в някои случаи се оказва полезно срещу някои инфекции.

В Африка се тестват само тези, които имат явни симптоми, защото няма достатъчно тестове. Но това важи и за останалата част от света. Вероятно заразените са много повече.

Важно предимство за Африка е, че хората не пътуват много в сравнение с богатите страни. По този начин разпространението на вируса става много по-бавно и хората си стоят най-вече близо до местата, където си живееят. Това дава онези предимства, за които някои страни като например Норвегия си мечтаят.

Галерия