Films

Films

Носител на "Оскар" открива "София филм фест" във Варна

фурор на Берлинале, грабвайки "Златна мечка" и по една "Сребърна" за главна мъжка и женска роля. Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, богатият сценарий на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран. След прожекцията организаторите от Артин Вижън са подготвили приятна изненада за всички зрители.

Програмата на "София филм фест във Варна" включва 13 заглавия, както световни, така и български. На 24 март режисьорът Людмил Тодоров лично ще представи филма си с участието на Велко Кънев "Миграцията на Паламуда", който показва облика на една съвременна България. Ще видим и новият филм на Аки Каурисмаки – "Le Havre", в който се разказва за бившия писател Марсел Маркс – един оптимистичен и солидарен бохем. Друго заглавие от варненското издание на феста е "Имало Едно Време в Анадола", в който са включени на пръв погледа незначителни детайли, но с огромно значение за избистрянето на историята.
Както през миналото издание на фестивала във Варна, така и през тази година организаторите са подготвили за публиката филм-изненада, който ще бъде представен от Стефан Китанов - директор на международният "София филм фест".
"София филм фест във Варна" ще представи и селекция ОК късометражни филми, "Момичетата от бандата" с участието на Алина Левшин, спечелила две награди за най-добра актриса. Варненските зрители ще имат възможността да видят и "Не ме Забравяй Истанбул", където шест режисьорa с международна известност заснемат своята история, посветена на Истанбул, както и „Любовникът” – последния филм на румънския режисьор Каталин Митулеску, говорещ за проблемите, свързани със секс търговията в родната му страна, "Октомври", посветен на десетата годишнина от свалянето на правителството на Слободан Милошевич, а „Фолк” на режисьорa Душан Милич, ни разказва за мечтата на момиче отишло в големия град, за да сбъдне своята мечта да бъде фолк звезда. "Петел с вино" ни запознава с отношенията на Хенри, Катарина и 8-годишната Магдалена. Последният филм от фестивалната програма – "Огнярят" – на руския режисьор Алексей Балабанов разказва за Иван Скрябин и живота след военната служба.

Днес+