dubai

dubai

Нова година по бански или пред камината?

Когато краят на годината "чука" на вратата, всеки се сеща, че е време тя да бъде изпратена подобаващо и да се отдаде дължимото на следващата, която ще дойде след нея. Най-често задаваните въпроси щом стане дума за 31-ви декември са: "Къде"? и "Колко"?, а след това "Как"? и с "Кого?". Не всеки път обаче цената определя качеството, има и такива изключения.

Туристическите агенции, хотелиери, ресторантьори, че дори и наематели на хижи са в трескаво очакване на тези няколко дни от годината, които често пъти (основно заради цената) ще им оправят бюджета за месеци напред. На клиента остава решението - струва ли си да похарчи известна сума пари за тези 2-3 или 4 дни. И разбира се да е готов да понесе последствията от това свое решение - незабравими спомени от новогодишната нощ, екзотични места, срещи, високи температури или минусови такива, изобилие от храна или липса на такава, закъснели полети, неочакван снеговалеж... с една дума - празник.

Любителите на  горещото лято и приключенията с готовност могат да стегнат куфарите за друг континент. Сайтовете на туроператорски фирми "бълват" предложения за къде ли не.

Пътуване до Дубай ще ви струва 715 евро, като за начало. В цената на пакета от 5 дни и 4 нощивки е включен: двупосочен самолетен билет София - Шаржа - София, трансфер от летището до хотела и обратно, 4 нощувки със закуски в избрания от вас хотел, панорамна екскурзия на Дубай с екскурзовод на български език, медицинска застраховка за целия престой и водач от фирмата. Допълнително ще трябва да си приготвите 75 евро за виза, 90 евро за летищни такси и още 900 евро, ако решите да се включите във всички допълнителни екскурзии или атракции, които ви се предлагат. За новогодишната вечера със сигурност ще трябва да приготвите 140 евро. Ястията в менюто звучат доста екзотично и са различни от европейската кухня. Вечерята ще бъде сервирана на блок маса и от нея може да се избере - предястие и салати - селекция от японско суши, маринована печена патица от Нанджин, печено пиле по китайски с краставици, пушена сьомга с традиционна гарнитура, салата от сладка царевица и скариди Таи, салата от морски дарове с лимонена трева, немска салата от печени картофи с телешко, пикантна индийска салата с картофи и боб, зелева салата с крехки парченца патешко, зеленчукова салата асорти с подправена майонеза, пюре от печен патладжан със семена анар, хумус по Бейрутски, ориенталска салата с пържен хляб, доматен сос със зелени лукчета, телешко в сладко-кисел сос с мариновани корнишони, кошница с различни видове хляб и масло. В менюто за 31-ви декември са включени и два вида супи - френска лучена супа с кротони от сирене и супа от пиле и царевица, както и ястия, приготвени на място, богато разнообразие на топлия бюфет и разбира се десерти, както и напитки.

Нова година в Тунис ще ви излезе по-евтино (на пръв поглед) - само 345 лева за 6 дни, 5 нощувки. В цената влиза самолетния билет за чартърния полето от София до Енфида и обратно, 5 нощувки на съответния пансион в избрания от вас хотел, трансферни такси от летището до хотела и обратно, както и медицинска застраховка.

За новогодишната вечера в ресторанта на хотела, в който ще отседнете ще трябва да си платите отделно, както и за пътнически и летищни такси, които са в размер от 95 евро и за допълнителните екскурзии, ако решите да се запишете на тях. Но пък как ще пределите Средиземно море и няма да се насладите на красотите на Тунис!?! Фирмите предлагат целодневна екскурзия до столицата Тунис, която включва още: Картаген, Сиди бу Саид (с включен обяд) на цена от 42 евро. За екскурзия до Кайруан - четвъртия по знамение свещен град за мюсюлманите в света, посещение в шестия по големина колизеум в света Ел Джем, където е сниман филма "Гладиатор", ще ви вземат 37 евро. Двудневна екскурзия в Сахара ще ви струва 100 евро.

Ако спадате към групата на традиционалистите, за които посрещането на празниците извиква в съзнанието им духа на Стара Европа, коледна украса и сняг, може да изберете някоя от столиците на континента.

Посрещане  на 2014 година в чешката столица Прага излиза от 490 до 620 евро. Срещу цената ще получите самолетни билети от София до Прага и обратно, 4 нощувки със закуски в хотел 3* / 4*, трансфери от летище до хотела и обратно, обиколка на историческия център с екскурзовод на български или руски eзик, медицинска застраховка с асистанс и покритие 10 000 евро, а групата ще бъде придружавана от тур мениджър от агенцията. Сумата обаче няма да ви стигне, защото ще трябва да платите допълнитело летищни такси в размер на 117 евро. Ако пък сте решили да се отдадете на приятно изкарване в Чехия, си пригответе и пари за допълнителните екскурзии - 45 евро за пътуване до Кутна Хора - град под егидата на ЮНЕСКО, 45 евро за вечеря с круиз, който продължава 3 часа, 39 евро за вечеря със средновековна програма. Извън тези цени остава доплащането за новогодишна вечера.

Там цените започват от 69 евро и стигат до 199 евро взависимост от мястото и това, което е включено в менюто.

Ако за празниците сте решили да се отправите към добрата стара Англия, пригответе си от 560 до 610 евро за 4 дни с 3 нощувки в Лондон. В цената влизат самолетните билети, трансферите, нощувките със закуски, панорамна обиколка на града с автобус и екскурзовод, екскурзия до Гринуич, екскурзия до замъка Уиндзор. Във фирмата, където се записвате ще ви вземат допълнително 145 евро за летищни такси, допълнително се заплащат входовете на музеите, както и новогодишната вечеря от 110 до 250 британски лири, според избора ви на място и програма.

Ако пък ще летите до Париж, 4 дни престой във френската столица ще ви струват 550 евро. В цената влизат 3 нощувки със закуски, самолетни билети, панорамна обиколка на града, пешеходна екскурзия из острова Сите и разходка с корабче по Сена. И при този вариант си пригответе 139 евро за летищни такси, за новогодишна вечеря, както и за входни такси за музеите и билет за корабче по Сена. За екскурзия до Версай, която е с градски транспорт и включена входна такса за двореца е 56 евро.Viena

Ако сте любители на аристократизма и на музиката на Щраус - вашият избор е Виена. Нова година в австрийската столица се предлага на цена от 455 евро за 5 дни, 4 нощувки със закуски в хотел 4 звезди. В цената влизат самолетните билети, трансферите, панорамна обиколка с посещение на двореца "Шонбрун" с екскурзовод на български или руски език. И при този вариант ще трябва да дадете още 118 евро за летищни такси, 10 евро за входна такси за двореца "Шонбрун". Допълнително се заплащат билетите за музеи и за градския транспорт, новогодишна вечеря, концерт в "Kursalon", екскурзия с автобус до Дюрнщайн, Кремс и Мелк с входна такса за манастира – 62 евро. Концерт в "Kursalon" струва - категории места: С – 55 евро, В – 67 евро, А – 79 евро, VIP – 119 евро, места на 1-ви или 2-ри ред, чаша пенливо вино в паузата, CD с музика от Щраус.

Ако искате да отидете по-на юг, но да останете в Европа, може да изберете Валенсия. Цената за 4 дни, 3 нощувки е 455 евро. В пакета влизат още и самолетните билети, трансфера, закуски, новогодишна вечеря. За летищни такси ще ви поискат 95 евро.

Но не е задължително да прекосите половин Европа или да отидите на друг континет, за да посрещнето 2014 година. И родните хотелиери са приготвили прилични цени на пакетите си. Ако искате да сте близо до морето и да се насладите на приятно прекарване, може да изберете един от СПА хотелите в Поморие. Пакетите са от 246 лева за 3 дни, 306 лева за 5 дни, 356 лева за 7 дни. В цените влизат нощувки и закуски. При избор на пакет от три нощувки в луксозен апартамент, 2 закуски и 1 брънч на 1-ви януари, може да изберете и празнична новогодишна вечеря по меню с шоу програма или ресторант-барбекю. Ползването на СПА зоната влиза при пакет от 5 или 7 нощувки.Pamporovo

В четиризвезден хотел в Пампорово например пакетите за празниците са: 390 лева за 3 дни, 474 лева за 4 дни, 560 лева за 5 дни, 656 лева за 7 дни, в цената влиза нощувка и закуска и пазнична Новогодишна вечеря по меню в основния ресторант с шоу програма, брънч на 1-ви януари. Ако сте решили да ползвате и СПА зоната на хотела, трябва да изберете друг пакет - 414 лева за 3 дни, а за седмица сумата стига до 728 лева с включена закуска и вечеря.

Новогодишният пакет у нас за семейство - двама възрастни и две деца, може да стигне и до 1530 лева за 7 дни с включена закуска. За новогодишната вечера обаче ще се наложи да си доплатите 110 лева за възрастен и 50% за дете от 5 до 13 години.