dsc_2732

dsc_2732

Нова група за психологическа подкрепа ще помага на двойки с репродуктивни проблеми

се прави от "Нивеа бейби".

Психологическата помощ за тези двойки е групова.

Досега участниците в групите са единствено жени, но тенденцията е да се сформират  и групи с двойки. Причинителите на репродуктивната проблематика са разнообразни; най-често биологични, но също социални и психолохически. Много често клиничната ситуацията е комплицирана, не добре изяснена и е трудно да се определи кои са водещите причинители на проблема.

Същността на психологическата подкрепа е в редица оздравяващи фактори, които стават възможни в груповата терапевтична ситуация. Дългогодишните неуспехи на двойката да има своя рожба деформират в значителна степен както семейната хармония , така и чувството за личностова и социална пълноценност. Физическите и психическите проблеми взаимно усилват негативните си ефекти върху индивида. Този вид терапия е основно чрез говорене и последващи силни преживявания, най-важно е жените да могат да възстановят чувството си за значимост, като жена, съпруга, приятел както и чувството си за принадлежност, за справяне и  жизнена активност. Жената се "учи" да споделя, да изслушва, да съпреживява, и най-вече да може да търси помощ, да се справя с тежки чувства на виновност, завист и страдание. В терапията са включени и различни рисувателни, моделиращи  и релаксиращи трехники.

Фондация "Искам бебе" предоставя една наистина уникална възможност за всички тези жени, активно и осъзнато да направят нещо за самите себе си, да придобият нови умения за справяне със собствените си житейски трудности и ситуации, да познават по-добре емоциите си, да създадат нови и значими  познанства и общувания. Психологическата подкрепа е изцяло безплатна за тях, единственото условие е да поискат този вид помощ, няма възрастови или каквито и да е било социални ограничения.

Във всички досегашни групи са постигнати много значими психологически и жизнени промени.

Срещите са веднъж седмично, в удобно за всички време, и са общо дванадесет. Провеждат се от психолог,  с  много добър опит в този вид консултиране. За двойките или мъжете има също възможност за индивидуално консултиране.

Вече поредна година община Бургас заделя средства, с които се подпомагат семейства нуждаещи се от процедура "ин витро". Тази година сумата ще бъде 150 000 лева. Предложението отново е на "Синята коалиция" и ще бъде гледано на сесията на ОбС на 21-ви февруари, когато ще бъде приет и бюджета за тази година. Двойките, които имат нужда от тези средства, могат да потърсят и психологическа помощ, която оказват от фондацията.

Предвижда се и следващата група да стартира около средата на февруари. Всички, проявили интерес, могат да се обърнат към координатора на "Искам бебе" за Бургас Ваня Христова -  0887 82 30 59 или към психолога на групата Ана Михайлова - 0888 70 81 07.