Mashini2

Mashini2

Нови машини ще мият във Варна, да не метат на ръка на чистотата. "Нов подход, ред и организация за почистване на града изискваме от фирмите, ангажирани с тази обществено полезна  дейност", това заяви кметът на община Варна Иван Портних по време на проверка на техниката за миене на улици, с която дружествата разполагат.

"Видно е, че техническото обезпечаване не е на нужното ниво, а е нелепо град като Варна да бъде метен на ръка. Затова трябва обновяване на автопарка  - с тази камиони и цистерни няма как да искаме чисти улици", коментира кметът. Ако фирмите не реагират и не закупят нова техника в кратки срокове, ще бъдат намерени други изпълнители на дейността, допълни той.
"От встъпването ми в длъжност с моя екип работим за повишаване на контрола и качеството на сметопочистването.  През последните месеци има промяна – в следствие на контрола, в редица от районите отчитаме подобряване на начина на сметоизвозване,  около 600 нови контейнери са поставени по улиците. В процедура сме по прекратяване на договора с фирмата - изпълнител на разделното сметосъбиране, тъй като се оказа, че съдовете се изнасят един път седмично, което е крайно недостатъчно", каза Иван Портних. Той припомни, че се работи по изграждане на специални площадки в районите, на които гражданите ще могат да изхвърлят смесен отпадък – стари мебели, негодно оборудване, строителни отпадъци и др., за да бъде прекратена практиката за смесване с  битовия отпадък.
Кметът допълни , че се работи активно и по организиране на косенето на тревните площи в града. "Там ситуацията е същата – не е нормално да се коси на ръка, нужна е нова техника, за да бъде работата ефективна. В  общинската фирма вече са наети  първоначално 100 души, които ще косят в отделните райони и в Морската градина. Изработва се финансова спецификация за закупуване на нужната нова техника", каза той.