DSC_1644

DSC_1644

Няма да вадят потъналите кораби. Засега

- Атанас Зафиров и Петър Кънев. 18 искания за вадена на потънали кораби са постъпили в дирекция "Морска администрация" - Варна става ясно в отговор на питане на Зафиров поставено на министъра на транспорта Ивайло Московски. Ставало въпрос за обекти, намиращи се на дъното на морето главно около нос Шабла и в канала на Варненското езеро. Те не представлявали подводни забележителности и атракции за водолазния туризъм, не са обект на археологически изследвания и нямат културна стойност, се казва в отговора на министъра.

В дирекция "Морска администрация" – Бургас пък са получени общо пет заявления за изваждане на потънали кораби. Те не отговаряли на изискванията и за това разпореждания за изваждане на повърхността на тези обекти не са дадени, се посочва в документацията. За тях не били получени съгласувания от Центъра по подводна археология и не било ясно дали въпросното потънало имущество има историко – културно значение.

През миналия месец, представители на водолазни клубове и сдружения от цялата страна изпратиха отворено писмо до медиите и отговорни институции, в което протестираха срещу наредба на Министерство на транспорта, касаеща изваждане на потънали кораби от дъното на морето и използването им за скрап. Те настояваха, плавателни съдове да си останат под водата, защото представлявали интерес за гмуркачите.