BSP2

BSP2

БСП Бургас против бюджета, бил изпитание

Това заяви общинският председател на червената партия и водач на групата съветници в местния парламент Евгений Мосинов. На нарочна пресконференция днес той и още трима от колегите му в ОбС обясниха, защо ще гласуват "против" на утрешната сесия. "Това е бюджет на изпитанието за общинската администрация, която ще трябва да се съобрази с новата филосифия на държавното управление", допълни Мосинов. Явно той визира кабинета на Пламен Орешарски, зад който стои неговата партия и има подкрепата на ДПС. При предишното управление на ГЕРБ общината спечели доста проекти по оперативни програми. "Бургас беше галеното дете на България. Сега ще трябва да се конкурира с другите общини при еднакви условия", заяви Мосинов.

Според съветниците от БСП Бургас, проектобюджетът е поднесен по доста неясен начин от администрацията. Въпреки това обаче, те виждали къде са му пробойните. "Така например не става ясно, колко ще бъдат заделените средства за "Духът на Бургас" (става въпрос за фестивала "Spirit of Burgas" б.а.). Той е включен в перо "Други разходи за културни дейности", което възлиза на 679 000 лева", подчерта Мосинов.

Според колегата му Чанко Мирчев, в разходната си част бюджета не е социално ангажиран. "Все още има постъпили молби от януари-февруари 2013 г. за финансово подпомагане на бургазлии, които не са удовлетворени", допълни Мирчев. Той смята, че трябва още да се дотира обществения транспорт в полза на възрастните хора.

"Опасяваме се от предизборния бюджет на кмета Димитър Николов през следващата година. Със заемите, които общината взема кой ще ги връща?", запита за пореден път Мосинов.