DSC_9850

DSC_9850

Областният оспори решение за външен кмет на Приморско

съвет в Приморско за назначаване на временно изпълняващ длъжността кмет на Общината. Съгласно закона, след определена дата, ако настоящ кмет се кандидатира за нов мандат, на негово място трябва да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет. Изборът се прави от ОбС, ако местният парламент не направи това в законовия срок, такъв се назначава служебно от областния управител.

Кметът Димитър Германов излезе в отпуска, заради участието си в предизборната надпревара и назначи със заповед за свой заместник Милчо Милев. Общинският съвет в морската община обаче гласува длъжността кмет временно да се изпълнява от Николай Петков.

Областният управител Вълчо Чолаков оспори решението на ОбС Приморско, тъй като избрания за временен кмет е външен на администрацията човек, а не е посоченият от Германов заместник-кмет Милев. С решението на ОбС е  нарушен Закона за местното самоуправление, в който ясно се казва, че  за временно изпълняващ длъжността кмет се  избира един от заместник-кметовете. Само в случаите, когато това не е направено, общинските съвети  могат да гласуват назначение на друго лице. "Държавата в мое лице няма да позволи такова грубо погазване на закона. Призовавам юристите да не тълкуват разпоредбите в частен и комерсиален аспект. Разбирам, че е изборно време, но интересът на гражданите, трябва да остане над този на политиците", коментира Вълчо Чолаков.

Ситуацията с незаконосъобразно назначения кмет на Приморско се повтаря и във всички съставни селища на Общината. В Областна администрация Бургас е получена информация, че избраните от Общинския съвет се опитват да влязат в кабинетите на законно назначените и да изпълняват функцията кмет. За тези техни действия Чолаков е сезирал прокуратурата и полицията, като очакванията му са всички институции да свършат бързо и компетентно работата си.

"90-те години отдавна отминаха, днес тези, които качват и свалят от власт са единствено и само българските граждани. Това, което се случва в Приморско е недопустимо и на мен лично ми прилича на държавен преврат", допълни още областният управител.

Галерия