diuna3

diuna3

Образуваха 3 преписки за дюните в Несебър

продажба на 29 дка защитени земи по "Натура 2000", държавна собственост, находящи се в местността "Кокала", Община Несебър, продадени на частно лице и препродадени на дружество. По преписката е възложена проверка, която да се извърши от ДНСК.

Втората преписка е по получени материали от Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас. Материалите касаят заравняване на защитени дюни от багери в поземлен имот в местността "Кокала", находящ се в землището на Община Несебър и издадените по този повод решения на инспекцията през 2007 г. и 2008 г. за извършване на екологична оценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти.

В получените материали се съдържат данни, че издадените решения от инспекцията са незаконосъобразни (нищожни) и прокуратурата е сезирана за предприемане на действия за отмяната им.

С резолюция от 7-ми януари 2013 г. на Окръжна прокуратура-Бургас е разпоредено на районните прокуратури на територията на Окръжна прокуратура -Бургас в срок до 20-ти февруари 2013 г.  да извършат проверка относно законосъобразността на извършените през периода юни 2010 г. до настоящия момент разпоредителни сделки и предоставянето на право на строеж на имоти частна общинска собственост, чрез публичен търг или конкурс, след решение на съответния Общински съвет, както и издадените разрешителни от министерства или ведомства, след извършени продажби.

Резолюцията на Окръжна прокуратура - Бургас е издадена въз основа на разпореждане на главения прокурор от 4-ти януари 2013 година.