Съветниците решиха, че сагата трябва да приключи. Снимка ОбС - Варна

Съветниците решиха, че сагата трябва да приключи. Снимка ОбС - Варна

Общинският съвет във Варна подкрепи предложението на администрацията да придобие 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин", собственик на т.нар. Дупка в центъра на града. Решението беше гласувано с 28 "за", 8 "против" и 2 "въздържали се". По време на дискусията, продължила близо час, се чуха различни мнения, но всички бяха единодушни, че близо 35-годишната сага трябва да бъде решена.
Емоционално изказване пред съветниците направи главният архитект Виктор Бузев, според когото тази територия в града е безценна. "Има риск, ако теренът остане в частни ръце, там да се появи аморфна форма. Инвеститорът ще спази всички малки законови ограничения по ъглите и не е изключено да се получи "чудовище", което няма да върши работа на никого. Разбира се, това са само хипотези, но много бих искал Община Варна да решава какво ще се случва на това място", посочи архитект Бузев.
По думите му не е толкова важно колко струва един лев днес или колко ще струва той утре. "За друга ценност говорим и Варна трябва на всяка цена да се бори, за да придобие този терен", изтъкна главният архитект в контекста на изказванията за високата цена на сделката. Според оценката на независими експерти, пазарната стойност на "Централен универсален магазин" е в размер на 43,2 млн. лева. Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай че бъдат предоставени средства от държавния бюджет.
Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между булевард "Княз Борис I", улица "Княз Ал. Батенберг", улица "Архимандрит Филарет" и улица "Воден". Тя е в този си вид от края на 80-те години, когато са съборени къщи с идеята да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални както за града, така и в национален мащаб. По време на днешното заседание бе изказано мнението, че ако Община Варна стане собственик на терена, разкопките ще могат да продължат и не е изключено да бъдат открити и други уникални находки.
С почти пълно мнозинство Общинският съвет реши също да предостави на частна фирма подводницата "Слава". Инвеститорът ще може да ползва безвъзмездно плавателния съд за срок от 10 години. Общинските съветници приветстваха инициативата на търговското дружество, което възнамерява да превърне подводницата в музей. Инвеститорът ще кандидатства за финансиране с проект по норвежка програма, но не е сигурно дали ще получи одобрение, стана ясно на заседанието.