Animaciya

Animaciya

Обществени институции подкрепиха анимационния фестивал във Варна

, че анимацията липсва на много хора в България и ситуацията се промени. 

По думите на организаторът Анри Кулев, възстановяването на анимационния форум в морската ни столица става факт и благодарение на меценатската подкрепа на бизнеса.
Наградният фонд на фестивала надхвърля 20 000 € и е осигурен от фирми като Български морски флот, Нов български университет, "Кобина" ООД, Домейн Бойяр, Fox TV, Динакорд и много др.

Българското участие в конкурсната програма на кино форума, който ще се проведе в периода 8-12 септември във Фестивален и конгресен център Варна, е с 6 филма. Те ще се борят за наградите на журито. По думите на Андрей Кулев от сдружение "Световен фестивал на анимационния филм" международната селекционна комисия е избрала филмите: "Септември" и "Жомео и Рулиета" на Стоян Дуков, "Anna Blume" на Весела Данчева, "Фарът" - Велислава Господинова, "Извънснежните" - Марина Русинова и "Мога да виждам" на Стоян Петров. Голяма група от български филми участва в престижната панорама "Най-доброто от света".

Откриването на фестивала ще даде начало и на 3 изложби с комикси пред Фестивален и конгресен център Варна. Те са под надслов "Европейци гледат европейци", "Комикс" на Боривой Довникович - Бордо и "Комикс" на Константин Витков и Даниел Атанасов.

Световният фестивал на анимационния филм е биенали и следващото му издание ще бъде през 2013 г. Догодина организаторите имат амбициозната цел да организират форум, изцяло посветен на студентското анимационно кино, по същото време и на същото място във Варна.

Днес+