Il14

Il14

Община Бургас дава 75 280 лв. за самолети. Ще строи музей на авиацията за закупуване на експонатите и за безвъзмездното придобиване от страна на общината на имот с площ от 7272 кв.м. е входирана и предстои да бъде гледана на предстоящата сесия на местния парламент в края на септември.

Самолетите са част от Музея на авиацията, който се намираше на открито на територията на "Летище Бургас". При подписването на договора за концесия с "Фрапорт" този терен и намиращите се на него самолети не са били били включени в сделката. Те преминават към активите на "Летище Пловдив" ЕАД. Теренът пък е публична държавна собственост и с него се разпорежда Министерството на транспорста. От своя страна община Бургас е направила постъпки за закупуване на експонатите. Направена им е експертна оценка, която е определила цената и ръководството на "Летище Пловдив" е дало съгласие те да бъдат закупени чрез процедура по пряко договаряне.
От Министерството на транспорта ще прехвърли безвъзмездно за управление терена, върху който ще бъде построен музея. Той се намира в непосредствена близост до летището. Районът около открития музей ще бъде благоустроен и озеленен.
Средствата за закупуване на самолетите са заложени в капиталовата програма на общината за настоящата година, в частта за закупуване на дълготрайни материални активи.
Текст Десислава Георгиева