PlazCarevo

PlazCarevo

Община Царево проверя плажовете, най-много сигнали за ивиците в Лозенец

безплатен достъп на гражданите до

морския бряг преди няколко години с идеята да упражнява строг контрол при стопанисването им. Един от най-сериозните проблеми продължава да е недостатъчната свободна зона за плажуване. Обикновено концесионери и наематели не спазват схемите за поставяне на чадърите и нарушават изискването да се редуват зони с платени и безплатни чадъри. Указателните табели със схемите на отделните зони и условията на концесията трябва да са поставени на видно място на основните подстъпи към плажовете.

Със започването на сезона оплакванията от туристите зачестиха. На обявения от общината открит телефон 0590 5 28 08 редовно постъпват сигнали за нарушения. Към момента оплакванията са основно от Централния плаж на Лозенец, където след намеса на служители от Община Царево концесионерът поразшири свободната плажна зона до 25 %. За разочарование на туристите голяма част от тази площ е в близост до дерето, което разделя плажната ивица. Туристка се жалва, че проблемът с този плаж не е от днес и е много сериозен. В стремежа си да постави колкото се може повече платени чадъри концесионерът нарушава изискването половината от плажната ивица да е за свободно разполагане на плажни принадлежности.

Оплаквания има и от Малкия плаж в Лозенец. След като барът на плажа изгоря, никой не поема отговорността да го почисти, а гледката е потресаваща. Собствениците на хотелите наоколо вече имат съмнения, че плажът не се почиства умишлено, а някой се опитва да им съсипе бизнеса.

"Притеснен съм за Малкия плаж в Лозенец. В този си вид плажът заплашва да съсипе сезона на хората. Ако трябва и ние както Община Бургас ще поискаме този плаж да ни се предостави за стопанисване. Щом държавата няма наемател, нека ни го даде", коментира кметът на Царево Петко Арнаудов. Кметът моли областния управител за съдействие. От общината вече са уведомили Областна управа за проблема.

След като лично провери Централния градски плаж на Царево и се увери, че плажът е чист, а до свободната зона има безпрепятствен достъп отвсякъде, Арнаудов сподели: "Досега този плаж беше с проблеми, сега с новия концесионер не само, че нямаме оплаквания, но до нас вече достигат и много добри отзиви. Схемата за поставяеми обекти се спазва и се поддържа чистота. Имаме амбиция да го превърнем в един от най търсените и желани плажове по Южното Черноморие".

Новият концесионер на Централни плаж на Царево е "Александрия", най-големият туроператор в Чехия за България. Фирмата оперира на българския пазар от 19 години и осигурява най-много чешки туристи за България. Това лято чрез "Александрия" в страната ни ще летуват 28 хиляди чуждестранни туристи.

Фирмата е собственик на клубния хотел "Хермес", разположен в близост до централния плаж на Царево. Управителят на хотелския комплекс Тони Игнатова обясни, че за годините, в които са били в Царево, с плажа винаги е имало проблеми. Туристите им се оплаквали, че е мръсен и недобре стопанисван.

"Като взехме плажа на концесия, на практика затворихме кръга на услугите. Целта ни в никакъв случай не е била печалбата, а да предоставим на туристите обслужване на ниво, а плажът да стане един от най-хубавите в България. Вече имаме контрол над него. В момента около 65 % от плажната ивица е свободна зона и така ще остане за цялото лято", обещава г-жа Игнатова.