Пространството около читалището ще бъде обновено. Снимки Лина Главинова

Пространството около читалището ще бъде обновено. Снимки Лина Главинова

На 16 786 000 лева възлиза проектът за бюджет на Община Царево за 2018 година. Приходите възлизат на 12 163 770 лева. Трансферите са на стойност - 3 834 000 лева, а операциите с финансови активи и пасиви - 788 190 лева. Очакваните постъпления в хазната през настоящата година от местните данъци и такси възлиза на 4 803 000 лева. В проекта за бюджет са заложени приходи от данък върху недвижимите имоти - 2 200 00 лева, от патентен данък в размер на 153 000 лева, от данък върху превозните средства в размер на 500 000 лева, от данък при придобиване на имущество - 1 500 000 лева и туристически данък в размер на 450 000 лева.

Капиталовите разходи и благоустрояването са на стойност 3 840 555 лева. "Приоритетите ни през настоящата година са ремонтът на площада, изграждането на новата сграда на Общината", каза за "Черноморие" кметът на морската община Георги Лапчев.

Най-големият проект на Общината е ремонтът на площада, за който "Черноморие" вече писа. Договорът за реконструкцията е сключен от Община Царево и фирмата, спечелили обявения за изпълнението на проекта конкурс. Той е изработен от Теодор Тодоров - ръководител на архитектурно студио "Зум". Стойността на проекта 2 млн. лева. Половината от сумата е предоставена от държавния бюджет. Това дава и възможност да започнат строително-монтажните дейности.

По проект ще бъде обновен площада пред читалище "Георги Кондолов", алеята пред него, която стига до училището и пространството под читалището да крайбрежната улица. Тази част ще бъде на няколко нива с много растителност и водна площ. Тя ще бъде обособена на мястото на сега съществуващия паметник, който ще бъде демонтиран и преместен. Във водната част ще бъде монтирана скулптура на мрежа с улов. Това ще е своеобразната препратка към скулптурата на рибата, която е монтирана на алеята долу.

Настилката на площада ще бъде от гранит. Ще бъде запазен духа на пространството, като ще съчетаем традиционното българско с европейското. Под пейките пък ще има калдаръм. Вторият етап от проекат предвижда ремонт на улицата, която продължава в посока Морската градина и обособяването й за пешеходна зона. Третият етап е монтирането на два уникални чадъра, произведени от немска фирма. Такива има само в Дубай. Те са проектирани така, че при слънчево време да се разтварят и да пазят сянка, а вечер да се събират и да светят. За жалост цената им е доста висока и засега не е по силите на бюджета на Община Царево.

Другият приоритет за настоящата година е разширението на сградата на Общината. За целта са предвидени 800 000 лева. Новата сграда, която ще има връзка със сега същестуващата, ще бъде построена върху част от паркинга. Проектът е променен и изпълнението му може да започне.

За образованието в общината ще бъдат похарчени 3 237 978 лева. За жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда са предвидени 3 210 000 лева. За култура, почивно дело и религиозни дейности бюджетът е 660 020 лева.

Сред проектите, които ще бъдат реализирани с европейско финансиране са - ремоонт на общинския път от Царево за Приморско в посока село Фазаново за който се чака отваряне на "Мярка 7.2", за да се кандидатства за отпускане на средства. По същата мярка са отпуснати 5 638 684 лева без ДДС за ремонт на пътя за село Бродилово. С европейски средства в размер на  1 699 085 лева без ДДС по същата мярка ще бъдат изразходвани за реконструкция на водопроводната мрежа в селата Варвара и Велика. По същата мярка са отпуснати 1 857 988.04 лева за реализиране на проект "Подобряване на образователната инфраструктура в училищата на територията на община Царево".

Подобряването на прилежащото пространство около народно читалище "Георги Кондолов 1914 година" и закупуване на оборудване ще бъде финансирано с 386 842.04 лева. Средствата по "Мярка 7.2".

В Царево разширяват сградата на Общината

В Царево ще посрещнат Лято 2018 с нов площад

Галерия