Egip

Egip

Община Поморие иска да стопанисва "Кални бани"

на болницата от страна на Общината, ще имаме възможността да инвестираме и да предоставяме комплексна реклама, както за лечебните свойства на лиманната кал, добивана от езерото, така и на услугите, които предоставя болницата за рехабилитация в Поморие. Самостоятелността на лечебното заведение би дала възможност за реинвестиции и създаване на туристически продукт, с които все повече да затвърждаваме славата на Поморие като столица на балнеотуризма на България и за оптималното оползотворяване на природния продукт", пише кметът в писмото до министър Андреева.

От края на 2012 г., с решение на Министерски съвет, Община Поморие получи правото на управление на Поморийското солено езеро, което е източник на лечебния продукт, използван от болницата за рехабилитация и притежава  международна награда "Син глобус" за добро управление на влажна зона.

В писмото си, кметът Алексиев поставя въпроса и за управлението на бившите "Кални бани". Това е терен, който би могъл да предлага общодостъпна услуга, т.нар. "Общински кални бани",  както са съществували през далечната 1934 г. и "египетски плаж", процедура при която след нагряване на слънце, кожата се покрива със слой от кал и отново се излага на слънце до влажното й пропукване. Лечебният метод е познат от древен Египет. „Имайки възможност Община Поморие да управлява и стопанисва тези два обекта и предвид природното богатство, с което разполага градът, Поморие още по-ефективно ще се развива и рекламира в областта на лечебния, балнео и спа туризъм.” – се казва още в писмото.

Със свое решение, Общински съвет Поморие, възложи на кмета да направи искане пред компетентния държавен орган за безвъзмездно прехвърляне в полза на Община Поморие на споменатите имоти.