Lekar1

Lekar1

Община Варна дава 150 000 лв. за тубдиспандера

минали години към доставчици, а чрез вътрешна компенсация ще бъдат изплатени голяма част от задълженията за заплати към работещите в диспансера, увери управителят д-р Станимир Киряков.

"Общината за пореден път ще подходи отговорно, но ще търсим съдействие за стабилизиране на болницата и от здравното министерство", заяви Иван Портних.

Той посочи три стъпки за стабилизиране на тубдиспансера – отпускане на 150 000 лева от бюджета на морската столица, ангажимент за разговори с министерствата за корекция в стандартите, по които държавата плаща за работата на диспансера, както и иницииране на разговор със съседните общини, чиито пациенти обслужва лечебното заведение.

По информация на управителя д-р Киряков средствата, получавани в момента от здравното министерство, не стигат дори за заплати на лекарите и служителите.

"Само за миналата година общината е дала на диспансера 340 000 лева", напомни кметът Иван Портних. Той съобщи още, че се обмисля вариант за  разкриване на отделение за неспецифични белодробни заболявания, за да може чрез клинични пътеки да се получават допълнително средства. За целта е готов проект, който ще бъде актуализиран. За него ще се търсят средства по програма Джесика и чрез фондовете за енергийна ефективност.

Разходването на предоставяните досега средства на болницата се проверява чрез одит, който да покаже има ли нарушения от предишното ръководство на диспансера.