Mob

Mob

Община - Варна получава пари за 3 електромобила средства за купуване на хибридни и електромобили. Пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите по линия на Националния доверителен екофонд  (НДФ)и е с бюджет 1 млн. лева.

Със средствата ще бъдат купени общо 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства, които ще доведат до спестяването на 138 тона въглероден диоксид годишно. Осигуреното съфинансиране е по 20 000 лева за електромобил и по 10 000 лева за хибридно превозно средство. 
Електрическите автомобили намаляват въздействието върху климата, генерират нулеви емисии на въглероден диоксид, силно намаляват шумовото замърсяване и замърсяването на въздуха, тъй като спрямо конвенционалните не се отделят фини прахови частици и азотни оксиди. За улеснение на общините МОСВ, съвместно с НДЕФ и Агенцията за обществени поръчки, е подготвило унифицирана тръжна документация, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е помогнало при разработването на критериите за кандидатстване. Няма изискване за марки и доставчици, важно е превозните средства да отговарят на заложените изисквания. МОСВ обмисля да развива програмата и през следващата година, като се обмислят варианти за частично субсидиране за купуване и на многоместни превозни средства. Към момента у нас са регистрирани 444 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер, желанието ни е броят им да се увеличи.