Portnih2

Portnih2

Община Варна пуска първите 8 електронни услуги и ефективна работа на администрацията бе една от основните цели в предизборната му платформа, предаде nakratko.bg.

Стартът на електронните услуги е част от проекта "Е-община Варна", финансиран по оперативната програма "Административен капацитет", на обща стойност 2, 152 174 лв.
Услугите, които гражданите ще могат да ползват електронно от 1 август, са:
- Издаване на удостоверение за постоянен адрес
- Издаване на удостоверение за настоящ адрес
- Приемане и обработване на декларации за облагане с годишен данък върху недвижимите имоти за новопостроени или придобити по друг начин имоти на територията на общината, съгласно чл. 14 от ЗМДТ
- Приемане и обработване на декларации за облагане с данък при безвъзмездно придобиване на имущество, с изключение на недвижим имот, ограничени вещни права върху недвижим имот и МПС
- Приемане и обработване на декларации за облагане с годишен данък върху притежаван лек автомобил
- Издаване на препис за платен данък МПС
- Издаване на препис за платен данък върху недвижимите имоти и такси за битови отпадъци
- Издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения по ЗМДТ
На следващ етап ще бъдат пуснати останалите три услуги:
- Издаване на удостоверение относно собствеността на недвижимите имоти
- Издаване на удостоверение за отписан или възстановен общински имот
- Издаване на удостоверение за степен на завършеност на строеж в община Варна и районите
"Към момента цените на услугите ще бъдат запазени такива, каквито са предвидени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Варна, но до месец ще бъде направено мотивирано предложение до общинския съвет за промяна на нормативната уредба, за да може тези услуги да бъдат по-евтини", обясни Иван Портних.
"За заявка на електронните услуги ще бъде нужен електронен подпис, а получаването ще става на гише или по пощата", заяви Нина Демирова, директор на дирекция "Информационно и административно обслужване" в община Варна. "Имаме готовност скоро да предложим още една услуга – удостоверение за данъчна оценка", каза Иво Филипов, директор на дирекция "Местни данъци и такси". Тошко Георгиев, представител на фирмата изпълнител "Имеон Софтуер", допълни, че документите на хартиен носител, поискани по електронен път, могат да бъдат получавани освен в общината и в 10 точки в града, описани в сайта на община Варна.
"В продължение на ангажимента за активен граждански диалог община Варна сключи договор с „ЕСРИ България", партньор на НСОРБ, за включване в инициативата на сайта http://www.aktiven.bg. Това дава възможност на хората онлайн да регистрират нередности като посочват местоположението на проблема върху картата на Варна, включително и с прилагане на снимки“ каза още кметът на морската столица Иван Портних. Той съобщи и друга инициатива – на адрес [email protected] гражданите могат да подават сигнали, които се завеждат в деловодната система на общината. Хората ще получават отговор по електронен път или на заявен от тях адрес. В сила е и горещ телефон 080 080 806.
"Най-важно е варненци да получават качествено и бързо обслужване, да осигурим оптимизация на работата на администрацията, както и да постигнем екологичен ефект чрез пестене на хартия", обобщи на финала кметът Иван Портних.