Част от средствата ще отидат за нова градска среда. Снимка Лина Главинова

Част от средствата ще отидат за нова градска среда. Снимка Лина Главинова

Община Варна ще тегли кредит в размер на 46,7 млн. лева. Общинският дълг ще бъде изразходван за развитие на градската среда и в обновяване на спортната, културната и социалната инфраструктура. Докладната записка ще бъде гласувана на предстоящата сесия на Общинския съвет и ако бъде подкрепена, администрацията ще предприеме действия за изтегляне на кредита.

Предложението бе обсъдено на заседание на Постоянната комисия "Финанси и бюджет" към Общински съвет във Варна.
Предстои да бъде даден старт и на проекта за изграждане на рибарско пристанище "Карантината" в район "Аспарухово". Близо 8 млн. лева без ДДС ще бъдат безвъзмездна помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., а със средства от заема ще се финансира участието на Община Варна в мащабния проект в размер на 5,7 млн. лева.
През 2019 г., когато Варна ще е европейски град на спорта, ще бъдат построени три нови спортни комплекса в квартал "Владислав Варненчик", в квартал "Виница" и на улица "Студентска" и ще бъдат изградени спортни и детски площадки на открито. Със средства от кредита са предвидени  поетапни ремонти на по-малки улички в целия град.

Нов облик предстои също да придобият зоопаркът и филиалът на театъра, както и читалище "П. Р. Славейков".
"Община Варна е в много добро финансово състояние и според оценките на кредитни институции е способна да поема краткосрочни и дългосрочни дългове", това каза пред съветниците Стефка Господинова, директор на дирекция "Бюджет и финанси" в Община Варна. По думите й за 5 години общинският бюджет на Варна бележи почти двойно увеличение, като сериозен ръст има при събраните собствени приходи. Стефка Господинова каза още, че общината няма просрочени задължения и ще завърши годината с положителен финансов резултат.