Ploshtadka

Ploshtadka

Общината глобява заради замърсяване при саниране саниране на жилищни блокове. "Почти няма фирма, която да извършва такава дейност и да не е глобена", коментира Павлин Михов - директор на дирекция "Околна среда" в Община Бургас.

"Фирмите допускат замърсяване на площадките около, които работят с отпадъци от санирането, въпреки че правилата са ясни и те са длъжни да ползват контейнери за строителни отпадъци по договор с фирма, която извършва такава дейност. Ако това не се случва, естествено ще има замърсяване на околното пространство. Факт е, че много сгради се санират и това не е обегнало от погледа на екоинспекторите, които  упражняват сериозен контрол", посочи Михов. Един от последните случаи е, когато детската площадка на улица "Странджа" осъмна цялата посипана в блокове стериопор. Така децата вместо на люлките си играеха със строителните отпадъци довяти от вятъра от намиращатите се в близост блокове, които се санират в момента. Екоинспекторите няма да спрат с контрола, а ще стават дори по-стриктни. Само за последните три месеца 26 700 лева са санкциите наложени от общината на лица и фирми заради замърсяване. 
Бургазлии могат да подават своите сигнали за наредности при изпълнението на Програмата за енергийна ефективност или друга еко нередност, както на спешния телефон 112, така и на 056/82 66 59 или 0885 982 640. От екодирекцията уверяват, че инспекторите правят всичко по силите си, за да отреагират на всеки един сигнал и то още в същия ден на получаването му.