Ptici2

Ptici2

Обучават деца и родители как да помагат на птиците през зимата

На 2 февруари от 13:00 до 15:00 часа, по инициатива на Българското дружество за защита на птиците, на едно място ще съберат деца и родители, за да получат информация за това как да бъдем полезни на водните птици – лебедите, червеногушите гъски и други. Всеки ще има възможност да провери дали осъзнава колко ценна е водата, колко важни са птиците за хората и как можем да се грижим за тях заедно.
Ателието включва творческа работилница за рисунки на водни птици, в която всеки участник ще може да изложи завършената си творба. За вдъхновение на младите художници ще послужи експозиция на победителите в конкурса за рисунка за деца от областите Добрич и Силистра – "Страница от живота на червеногушата гъска". По-любознателните деца и родители ще бъдат провокирани с познавателна игра на тема "значението на водата". 
Водата и птиците ще бъдат акцент и на работилницата с използвани бутилки от минерална вода, в която младежите ще се научат как лесно да приготвят и поддържат хранилки за птиците. Да помогнем на птиците с нужната за тях храна през зимата е и посланието на продължаващата кампания "Зрънце любов" на Дружеството за защита на птиците, която разчита на задружните усилия на малки и големи. Тези, които вече са подготвили свои собствени материали – малка пластмасова бутилка и няколко шепи суров слънчоглед – ще се завърнат у дома с готова за окачване хранилка. Те ще могат и да се включат със снимка на своята хранилка във фотоконкурса "Зрънце любов във вашия обектив" до 15 февруари. Повече информация за конкурса е поместена на сайта на БДЗП: http://www.bspb.org
Забавно-образователното ателие "Обичам водните птици" е част от програмата на Българско дружество за защита на птиците за отбелязване на 2 февруари - Световен ден на влажните зони. На тази дата през 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна повече като Рамсарска конвенция. В България има 11 влажни зони от световно значение. Това са местността Пода, край Бургас, езерата Атанасовско, Бургаско (Вая), Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийското, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато. БДЗП традиционно организира дейности в цялата страна за да разкаже на повече деца и големи хора за птиците във водните басейни, как да им се радват и да се грижат за тях.

Днес+