DSC_9423

DSC_9423

Онкоболен мъж се жалва, отказали му лечение

от дискриминация. Жалбата му е срещу Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ). Жалбоподателят е с тежко онкологично заболяване и твърди, че в търсенето на алтернатива на лечението си и като животоспасяваща стъпка той иска да ползва препарата "MBVax Coley Fluid", който клиничните резултати го определят като лекарствен продукт с животоспасяващи индикации.

От Изпълнителна агенция по лекарствата обаче му отговарят, че този препарат не е разрешен за ползване в нито една страна. Мъжът не отрича, че лекарството е експериментално, не е регистрирано в нито една държава. Но това, според него, не пречи в съответствие със собствените си законодателства много от страните, предвид оптимистичните прогнози за ползването му, да са разрешили неговата употреба при пациенти, за които конвенционалните методи за лечение за изчерпани. В жалбата си бургазлията пише, че е нарушено правото му на лечение, при положение, че "лечението" (кавичките са на жалбоподателя) му в онкологичния диспансер отдавна е приключило.

Към преписката са приобщени жалбите и на други жалбоподатели. Ще бъде направено запитване, как стои въпросът с медикамента в други страни. Жалбата ще бъде гледана утре, 19-ти март, от състав на Комисията за защита от дискриминация.