DSC_9486

DSC_9486

Операта приюти Емил Чакъров

културен институт в Бургас и региона. Така десетките черно-бели фотоси, документи и материали, проследяващи живота и творческия път на бургазлията Чакъров вече могат да се видят в Операта. Посещавайки някои от оперните и балетни спектакли, както и концерти, зрителите отново ще се запознаят с неповторимия маестро Емил Чакъров.

Експозицията в памет на диригента бе открита през есента на 2014 г. в обновената зала на Летния театър, носеща името на Емил Чакъров. За прерязването на лентата тогава дойдоха неговите  съученици - професор Минчо Минчив (на снимката) и професор Иван Спасов. Събитието не пропусна и сестрата на Чакъров.

Преместването на експозицията от Летния театър в Бургаска опера се е наложило, заради сигурността на експонатите, научи Черноморие. Припомняме всичко това, защото още през есента на миналата година, изразихме нашето становище относно  залата, носеща името на Емил Чакоров. Още тогава реагирахме, че Чакъров с нищо не е свързан с Летния театър, за да кръщават зала на негово име там. Маестрото е имал изява на бургаската оперна сцена, затова и е резонно изложбата да бъде тук. През есента на 2014 година сайт Черноморие предложи една от залите на Бургаска опера да носи неговото име. Въпреки все още нерешения проблем, екипът ни приветства преместването на изложбата.

Нека припомним на нашите читатели, че през октомври на далечната 2008-ма година бе открит артцентър "Опера". Тогава амбицията на директора на културния институт Александър Текелиев бе центърът да се превърне в място за премиери, изложби и камерни концерти. Запазваме си правото за коментиране дали през изминалите години фоайето на Операта е изпълнило предназначението на артцентър.