Оркестърът на Глен Милър за първи път във Варна , Глен Милър, която се навършва точно на 15 декември – датата на събитието във Варна.

Концертът ще се състои в Двореца на културата и спорта. На 22 декември почитателите на суинга ще го чуят и в София. У нас музикантите идват след изключително успешно турне в Русия, Германия, Полша и Чехия, с рекордни продажби на билети в Архангелск, Санкт Петербург, Екатеринбург и Москва.

Глен Милър Оркестра ще видим във Варна под ръководството на диригента Уил Салдън. Репертоарът на концерта "The Very Best of Swing" пресъздава историята на суинга от 1940 г. до 70-те и 80-те години на миналия век, сред който са и най-известните композиции на Оркестъра - Moonlight Serenade, American Patrol, In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, (I've Got a Gal In) Kalamazoo и други.

Уил Салдън приема делото на Глен Милър още през 1978 г., когато прегръща магическата формула на маестрото: "Всеки бендлидер или аранжор мечтае за новаторски звук, който не може да бъде сгрешен и който се разпознава още с първите акорди". От 1990 г. той е диригент на Глен Милър Орекстра за Европа, когато е назначен лично от президента на Глен Милър Продакшънс, Дейвид Маккей. 
И до днес е запазен характерният "Милър звук" – два алт саксофона, два тенор саксофона и кларинет. 

Глен Милър създава прочутия си оркестър през 1937 г. Благодарение на творчеството си той сбъдва американската мечта - в периода 1939 – 1944 г., печели близо 1 милион долара годишно и продава успешно много плочи. През декември 1944 г. Глен Милър изчезва мистериозно, като версиите са за това са много - самолетна катастрофа (официалната версия), убийство в краен квартал на Париж, белодробно заболяване и последни дни в болница далеч от очите на публиката, пленен и убит от нацистите, убит от "приятелски огън" и други.

 

 

Днес+