Vestnici

Vestnici

Още един варненски вестник приключва своето съществуване

на регионалния "Твоят ден" ще излезе утре, потвърди отговорният редактор на вестника Невяна Троянска.

Вестник "Труд" ще има двама кореспонденти в морската столица вместо целия екип на регионалното си издание. Най-вероятно журналистите, които ще останат да работят за медията, са Розалина Димитрова и Даниела Фархи.

Притурките бяха създадени през 1998 г., когато немската WAZ купи двата най-големи тогава български вестника – "Труд" и "24 часа". Още от самото начало изданията се правеха от шест отделни екипа – по два в Бургас, Варна и Пловдив. През 2009 г. бяха закрити половината регионални редакции – в Бургас и Пловдив останаха екипите, правещи до този момент притурката за "24 часа", а във Варна – на "Труд". От закритите местни медии останаха по двама кореспонденти за съответния централен вестник, пише агенция "Блиц", като припомня, че сътресенията в двата ежедневника започнаха след като WAZ ги продаде на "Медийна група България Холдинг" на Любомир Павлов и Огнян Донев.
Със спирането на "Твоят ден" вестниците във Варна остават само два - "Черно море" и "Народно дело".
Само допреди няколко години регионалната преса имаше тройно повече издания - ежедневници и седмичници. Всекидневно излизалият в продължение на десетилетия "Черноморие" остана в историята след като смени собственика си, регионалното издание на "24 часа" също бе закрито. Година преди това престана да излиза и "Морски дневник", който се печаташе веднъж седмично. Съвсем кратко беше и съществуването на вестник "Варна". "Стандарт" също имаше свое варненско издание преди години, а сред седмичниците се отличаваше и "167" часа. Вестник "Позвънете" също е сред вестниците, които не издържаха на кризата.
Публикуваме без съкращение прощалните думи на колегите от "Твоят ден", които проявяват целия си професионализъм, за да приготвят за печат последния си брой. Редакционният коментар е предвиден за утрешния вестник, но преди това намира място и тук:
За труда, денонощието
и отеснелите страници
добър петък, драги читателю!
С края на тази работна седмица от тиража на "Труд" и "24 часа" си отива познатото регионално издание, което вече 15-а година под едно или друго име ти поднася новините от Североизточна България заедно със сутрешното кафе.
За всичките тази години, уви, проблемите си останаха същите. И дупките по улиците не са намалели, макар всяка година да ги пълнят от нашия джоб с прескъп асфалт, и ВиК авариите не са секнали, въпреки 10-те милиона от Европа, които обновиха част от водопроводите на Варна (дай, Боже, Добрич да се справи по-добре с водния си цикъл), и местата в детските градини пак не достигат, дори лунният пейзаж на свлачищата не се е променил - нищо, че от Кабакум гледката се прехвърли малко по на север, на Трифон Зарезан.
Колкото до добрите новини, открай време на техния фронт властва оскъдицата - напук на бодряшкия ентусиазъм на различни правителства, заедно с отчетите и обещанията на едни и същи кметове, които знаят пътя нагоре.

Какво да се прави - криза е...

От понеделник и "Твоят ден" ще излиза в отеснели дрешки - с по-малко страници в тиража на двата централни всекидневника, подготвяни от по-камерен екип, с новини, подбрани според принципа "Малко, но от класа".

Мисля си, обаче, не е зле да помним, че най-истинските новини - тези, които радват сърцата ни и хората, които обичаме, няма кой друг да ни ги поднесе, освен нас самите. И пак от нас зависи какво ще видим в тунела - блясъка на нов хоризонт или светлините на задаващ се насреща ни влак.

Бон шанс, читателю!

Невяна Троянска

От 1-ви октомври "Твоят ден" няма да излиза и в Бургас.

Днес+