DSC_5825

DSC_5825

От 10 ст. до 60 лв. за мартеница. И малката русалка стана жертва на празника

търговците тази година продават всички анимационни и телевизионни герои от детските филми - смърфове, принцеси, Батман, кукла Барби и какво роди въобръжението им.

Дори героинята на Ханс Кристиян Андерсен не е пожалена и "грее" с розовата си перка около усунак червено-бял конец. Важно е търговията да върви.

Производителите на мартеници, които от години са в занаята обаче залагат на традицията и класическите образи, свързани с един от най-българските обичаи - Баба Марта. Дида Иванова изработва мартеници от 11 години и тази зима отново е пазара, обособен на площад "Тройката", за да продава създадени от нея с любов сувенири.DSC_5819 Познатите бели и червени конци, вързани със сребърен конец струват 50 лева. "Вече съм продала два такива комплекта. Доста време отнема изработването им, но си заслужава търпението. От преждата за една такава мартеница излизат 50 малки", обяснява Дида Иванова. На сергията й има и малко по-нетрадиционни Пижо и Пенда, които струват 60 лева. DSC_5836Тази години тя е превърнала в мартеници и мидичките, които е събирала лятото на плажа. Те се търсят най-много за българи, които живеят в чужбина. На щанда й грее и Баба Марта, седнала на трикрако столче.

Разнообразие има и сред гривните за дами. В стила на празника - от бели и червени материали са изработени дори и обеци, които са подходящ аскесоар, който може да се носи и пред останалото време от годината.

Дали ще изберете класическа или малко по-нетрадиционна мартеница, няма значение. Важен е жестътт и желанието да се спази традицията - да закичиш любимите хора на 1 март - да са здрави!