proverkaplaz

proverkaplaz

От 31-ви май започват проверките по плажовете администрации. Проверяващите следят за състоянието на плажните ивици, за обезопасяването, хигиената, изпълнението на клаузите по сключените договори за наем, както и спазването на разпоредбите в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Обект на първата проверка тази година са единадесет плажа в областта, отдадени под наем от Областен управител на област Бургас. Проверени ще бъдат "Обзор – юг", "Река Вая", "Несебър – Стар град",  "Несебър – изток" в Община Несебър; "Поморие-централен", община Поморие; "Бургас – север", община Бургас; "Младост-ММЦ", община Приморско; "Малък плаж Лозенец", "Царево – Василико", "Устие на река Велека", "Резово" в община Царево.

Лично областният управител Константин Гребенаров извърши първата проверка за предстоящия летен сезон, повод за която стана сигнал за ограничен достъп до морски плажове "Каваци – юг" и "Смокини", подаден по време на ежегодната среща на губернатора с концесионери.

В присъствието на представител на фирмата подала сигнала, експерти от администрацията констатираха, че към настоящия момент и двата пътя посочени в кадастралната карта на плажовете осигуряват свободен достъп. При проверката се установи още, че заграждението поставено в непосредствена близост до плажната ивица е на Регионална инспекция по околна среда и води и е абсолютно задължително, тъй като става въпрос за опазване на шест декара поддържан резерват. Оградата има за цел да предотврати унищожаването на пясъчната лилия, която се намира там.

За в бъдеще ще се търсят и други възможности чрез промяна на Подробен устройствен план да бъде осигурен достъп, чрез създаване на допълнителни алеи.

"Всеки, който има сигнал за нередности по плажните ивици може да го подаде в Областна администрация Бургас на телефон: 056/894 141 или 056/894 174 и ние ще извършим проверка. Това до някаква степен осигурява спокойствието и комфорта на жителите и гостите на област Бургас избрали да плажуват по Южното Черноморие", зави Константин Гребенаров.