DSC_5001

DSC_5001

От днес проверяват 38 трафопоста в Бургас

с инцидента, който стана миналия вторник. Взрив в трансформатора на трафопоста, разположен в гараж на жилищен блок на улица "Хан Крум" остави четири семейства без жилища. След няколко вечери, прекарани в хотел, останалите без дом са настанени вече в общински жилища.DSC_4978

В комисията, която ще проверява трафопостовете в града влизат представители на община Бургас, на EVN, РЗИ, Пожарната, РДНСК, външни експерти. Всеки от тях прави заключения според своята компетентност. Общинските експерти фокусират вниманието си върху конструктивната цялост на помещенията, в които е настанена техническата част, и дали в тях има влага.

"В трафопостовете имат право да влизат само няколко души, които преди това минаха през инструктаж в EVN. Има специални изисквания за влизане в зоната на съоръжението за безопасност и охрана и ние трябва да ги спазваме. След проверката по документи, правим проверка по отношение на строителството. Масово са строени през 60-те и 70-те години на миналия век. Очакваме проверките да приключат до 5-ти ноември и тогава да излезем със становище за състоянието им. Ще бъдат издадени предписания, ако бъдат констатирани нередности. В момента няма как да кажа, какво ще бъде решение на комисията. Всички работим така, че те да бъдат безопасни за живота и здравето на хората",  каза Веселина Илиева главен архитект на община Бургас.DSC_4969

Проверява се дали има шум и вибрации в трафопостовете, има ли вентилационни решетки, което е задължително, дали има нарушения по конструкцията и цялостта на сградата, има ли влага в помещението, всичко което се изисква като мерки за безопасност.

Първият проверен адрес беше жилищен блок на улица "Константин Фотинов" №1. Предстои да бъдат посетени още 37 сгради с вградени трафопостове.
Най-напред се проверяват вградените трафопостове в централна градска част и комплекс "Възраждане", където те са най-много – 24. След това ще се правят проверки в комплекс "Лазур", където има 10, а в останалите жилищни комплекси са единични бройки.
От EVN могат да кажат дали съоръженията са опасни или не. По отношение на противопожарната безопасност няма проблем при досега проверените трафопостове, защото има пожаро устойчиви стени, които отделят от съседни помещения.
Снимки Лина Главинова