P1060586

P1060586

Откриха погребение на оракул воин е заемал сравнително високо място в социалната йерархия. Наборът от магически предмети доказва, че през живота си той се е занимавал с предсказания, знахарство, магия и други дейности. В гроба на война-оракул са намерени още щит, нож, меч и копието.P1060573

Могилата на тракийския оракул се намира на по-малко от километър от светилището Беглик Таш. Археолозите предполагат, че той е един от жреците, изпълнявали там своите важни за обществото дейности.

Според учените на това място е съществувало селище от ранно желязната епоха. Останки обаче могат да се открият само от неговите покрайнини, тъй като багери са разчистили всичко наоколо. Учените, съвместно с общината, имат идея да бъде създадена изложба до самата могила, която ще запознава туристите с този малко познат от историята период.

Археолозите, разкриха наличието на редица паметници по склоновете на връх Китка. Открити са и нови археологически обекти край резерват "Ропотамо", около село Ясна поляна, Писменово и местността "Силихляр", където иманяри са нанесли големи щети.