VarnenskoLyato

VarnenskoLyato

Откриват ММФ "Варненско лято"

86 години от създаването на фестивала. Събитието ще се проведе на 16 юни от 20:00 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На него е поканен и постоянния гост-диригент на Държавна опера-Варна Франческо Лазилота от Италия.
Концертът, който е резултат от партньорството с Оперното студио на академия "Санта Чечилия" в Рим ще има допълнителен италиански привкус. В първата част от програмата е включено и популярното "Италианско капричио" от Чайковски. Във втората част ще бъдат представени известни арии и ансамбли от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Бизе, Чайковски, Рахманинов, Бородин и Пучини. Те ще бъдат изпълнени от участниците в Оперното студио на академия "Санта Чечилия" Анжела Ниси-сопран, Аурелия Варак-мецосопран и варненецът Иво Йорданов-баритон.
В програмата на фестивала са включени още: ария от Алеко от едноименната опера на Сергей Рахманинов, Каватина на Изабела от "Италианката в Алжир" от Росини, ария на Микаела от "Кармен" на Бизе, дует на Фиордилиджи и Дорабела от "Така правят всички" на Моцарт, ария на Игор от "Княз Игор" на Бородин, ария на Мими от "Бохеми" на Пучини, сцена и ария на Леонора от "Фаворитката" на Доницети, дует на Чо-Чо-сан и Сузики от "Мадам Бътерфлай" на Пучини, романс на Роберт от "Йоланта" на Чайковски.
В рамките на фестивала ще бъдат представени премиери на оперите "Турандот" и "Дон Карлос".
"Варненско лято" е първият български фестивал и един от първите в Европа. Събитието ще продължи до 18 юли.

Днес+