dsc_1618

dsc_1618

Отпускат 600 000 лв. за ремонта на пътя Ахтопол-Царево

на третокласния републикански път, които трябва да се усвоят до края на годината. Решението бе взето на срещата с бившия началник на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов миналата година в Бургас. Тогава кметът на Царево Петко Арнаудов получи уверението на всички отговорни институции, че неотложният проблем с пътя Ахтопол – Царево най-после ще бъде решен.

Пътният участък е дълъг 15 км, от които 5 км вече са направени. Общината е издала второ частично строително разрешение за неремонтираните участъци на пътя. Ремонтът на пътя започна от моста на Ахтопол в посока Царево.

Разширението и ремонтът на републиканския път започваше на няколко пъти през годините и бе преустановяван поради липса на финансиране. Миналата година общината се принуди със собствени средства и средства от дарения да позакърпи дупките и да подобри състоянието на пътя. Кметът Арнаудов лично се ангажира с търсенето на спонсори.

Заради реконструкцията на пътя през май започна процедурата по отчуждаване на частните имоти, попадащи в сервитута му. На общественото обсъждане на парцеларния план в Царево началникът на отдел "Отчуждителни процедури" в Дирекция "Инвестиционно проектиране и отчуждителни процедури" в МРРБ Николай Нинов представи плана и обясни, че става въпрос за цялостна рехабилитация на пътя. За финансирането на останалите 10 км от пътния участък държавата ще кандидатства по ОП "Регионално развитите".

Срещата в Царево се състоя по настояване и благодарение на кмета Петко Арнаудов, който вече беше поел ангажимент пред гражданите на Ахтопол за спешно решаване на проблема. По повод възобновяването на ремонта на пътя, толкова дълго чакан от местните жители, Арнаудов сподели: "Поредното начало на ремонта е пример за добро сътрудничество с държавата и резултат от работата на много експерти. Съдействахме на специалистите от агенция "Пътна инфраструктура" с всичко възможно за възобновяване на ремонта, сега ще следим за неговото срочно изпълнение. В общината дори бяхме обсъждали вариант, ако държавата не се справи с проблема, да поискаме пътят да се прехвърли на общината и ние да го поддържаме. Поставихме и банер на сайта на общината с предупреждение към шофьорите за лошото състояние на пътя".

От АПИ са поели ангажимент и за проектиране на пътя Ахтопол –Резово.