bolnica.spesno

bolnica.spesno

Отварят хоспис в бургаската болница

каквито близките им не могат да оказват у дома. В хосписа могат да остават и пациенти, които вече трябва да бъдат изписани след края на лечението, но още не се чувстват достатъчно укрепнали да се обслужват сами вкъщи и за тях трябва да се грижат близките – например след прекаран инсулт или инфаркт.

Болничният престой по клинична пътека за някои заболявания е седем дни, след това пациентът се изписва и роднините трябва да измислят вариант как да се грижат за него. Не са малко случаите, в които  семействата не могат да полагат тези грижи, или са ангажирани. Досега те имаха две възможности – да се грижат сами за болния или да наемат медицинска сестра, която да ходи у тях.

 “За отварянето на първия  хоспис в областта голяма подкрепа оказа Община Бургас, след като откликна на молбите на пациенти с онкологични заболявания, които в последния, терминален стадий на болестта  не могат да се обслужват сами. Помогнаха ни включително и с финансова помощ”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас АД д-р Георги Матев.

Според данните на медицинската статистика в момента в региона има над 16 000 души, които са болни от онкологични заболявания.

Хосписът може да приеме до 30 души едновременно, като в него на смени ще работят лекари и медицински сестри от всички отделения на Бургаската болница.