DSC_7442

DSC_7442

Пак търсят кандидати за омбудсман

Документите могат да бъдат подавани от 23-ти септември до 23-ти октомври в ОбС, на улица "Александровска" №26, ет. 1, стая №108. Изискванията към кандидатите са: да бъдат пълнолетни, психически здрави, неосъждани, български граждани, с високи морални качества, с постоянно местоживеене  на територията на Община Бургас, със завършено висше образование и минимум 10 (десет) години трудов стаж.

Необходимите документи за кандидатстване са заявление (по образец), мотивационно писмо, автобиография, диплома за висше образование, свидетелство за съдимост, документи, удостоверяващи трудов стаж, удостоверение, че кандидатът не се води на отчет в психодиспансера.

Допускането на кандидатите до конкурса се извършва от комисия, като за резултатите от работата й кандидатите ще бъдат уведомени чрез публикации в местни ежедневници, интернет сайта на Общински съвет Бургас и Община Бургас и обявление на информационното табло на Община Бургас.

Интервютата с допуснатите кандидати ще започнат на 1-ви ноември от 10.00 часа по предварителен график в сградата на Община Бургас, улица "Александровска" № 26, ет. I, стая № 111 (сто и единадесет), като ще се проверят и оценяват познанията на кандидата в правозащитната област и вижданията му за взаимоотношенията между гражданите и местната власт. След интервюто комисията оценява кандидатите и ги подрежда в общо класиране, след което мотивирано предлага на Общинския съвет кандидатурите на първите трима кандидати, показали най-добри резултати в конкурса.

Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Бургаска община, образец на заявлението и допълнителна информация могат да бъдат получени в Общински съвет Бургас.

Сагата с избора на обществен посредник тече вече близо три години. Мандата на настоящият омбудсман Таньо Атанасов (на снимката) изтече през март 2011 година. Общинският съвет обяви няколко конкурса, на които се явява и той. Нито един от кандидатите обаче не успя да събере нужните 2/3 от гласовете на съветниците, за да поеме поста. Втори Общински съвет се занимава с насрочването на процедура по избора на новия омбудсман, но засега безуспешно. Докато бъде избран нов, Таньо Атанасов ще продължи да изпълнява длъжността.