Lekar7

Lekar7

Парадокс: Лични лекари мерят кръвно виртуално

профилактични и диспансерни прегледи на хоспитализирани пациенти.

Сред най-фрапиращите случаи е този. Съпругата на настанен за лечение в болница пациент посещава личния му лекар за изписване на лекарствата по рецептурна книжка. Въпреки отсъствието на болния, личната лекарка снема анамнезата му, оценява подробно обективното състояние на липсващия пациент, без да го е видяла, и дори записва, че човекът има ритмична сърдечна дейност, а кръвното му е 135 на 85. Издаденият амбулаторен лист е подписан от съпругата на болния. Дистанционният преглед на този пациент е отчетен в РЗОК – Варна, като консултативен, вместо да бъде отбелязано, че посещението е било от близки на болния с цел изписване на лекарства на хронично болен.
22-ма лични лекари са извършили дистанционни профилактични и диспансерни прегледи. В отчетената медицинска документация за деня, в който са били извършени тези прегледи, пацентите са били лекувани в болница. За някои от дистанционните прегледи, за които липсва декларация от здравноосигуреното лице, не може да се установи със сигурност дали изобщо отчетеният преглед е извършен. 
Неоснователно получените суми за тези прегледи са възстановени от общопрактикуващите лекари на здравната каса. 
Санкциите за нарушенията са от 50 до 100 лева за първо нарушение. За същото повторно нарушение личните лекари могат да бъдат санкционирани от 100 до 200 лева.

Днес+