Иван Камбуров откри празника на природен парк Странджа. Снимки Лина Главинова

Иван Камбуров откри празника на природен парк Странджа. Снимки Лина Главинова

Природен парк "Странджа" отпразнува своя 23-и рожден ден. На 24-и януари през 1993 година е издадено постановлението за обявяването на природния парк. "Идеята за това води началото си от 1992 година от световната конференция, която се е провела в Рио де Жанейро. Така се стига до 1995 година и създаването на природния парк", каза Иван Камбуров - старши експерт "Биологичното разнообразие" в дирекцията на парка. Той откри празника, който събра природолюбители и специалисти, посветили живота си и дейността си на идеята и парка.

Пред гостите в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино" бе представена и най-новата книга на инж. д-р Дико Патронов за странджанската боровинка - един от най-редките български защитени видове, включен в Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местообитания.

Дирекцията на парка се похвали и с още едно признание - вписването на част от територията на парка в списъка на съвременните биосферни паркове по програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО.

Празунващите бяха поздравени с изпълнения на народни песни и танци от учениците от специлазираните паралелки в СУ "Добри Чинтулов".

Галерия