DSC_1968

DSC_1968

Партии със сигнал за масови регистрации в Несебър представителите на няколко политически партии ДСБ, СДС, БЗНС, НФСБ, АБВ, Движение 21 и ССД. Сигналът, свързан с неправомерно включване в избирателните списъци на лица, за които не са налице законовите предпоставки за упражняване на вот в Община Несебър, е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. В становището си подписаните политически представители са изразили притесненията си, че извършените неправомерни действия и актове вече са опорочили сериозно предстоящите местни избори наесен.

"Искаме да насочим вниманието на компетентните органи към една порочна практика, която е завладяла община Несебър и считаме, че незабавно трябва да бъде извършена проверка. Нужни са конкретни действия за преустановяване на тази дейност, с която изкуствено и незаконно се променя броя на гласоподавателите за предстоящите местни избори. Настояваме за заличаване на незаконно регистрираните лица от списъците на Община Несебър и за търсене на отговорност за евентуално извършените закононарушения", коментира областният лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

Подписалите се в документа сигнализират до главния прокурор за множество случаи, в които голям брой лица, в качеството си на работници и служители във фирми, които упражняват дейност в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и др., биват заставени да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея. "Всяка сутрин и надвечер се вижда как микробуси и автобуси транспортират същите тези лица, които вече са в регистрите на община Несебър и уж живеят на територията на общината, но реалните им домове се намират извън територията й. Нашите притеснения са, че новорегистрираните се страхуват за работата си и изпълняват нарежданията на работодателите си за промяна на адресите си. Така категорично се погазва техния личен избор на постоянен и настоящ адрес и грубо се навлиза в гражданско- правната сфера както на "употребените" лица, така и на всички нас – реалните жители на Община Несебър, както и политическите партии - извън тези, които ръководят общината понастоящем", се казва в сигнала. Към 15-ти май т.г. населението на общината по постоянен адрес е 24 388 души, а по настоящ адрес - 29 925 души. Хората, които имат регистриран постоянен адрес извън общината, но са с настоящ в Несебър са 8 019 души. "Ясно е, че повечето от преобладаващата част от тези лица ще поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес, което се прави не по-късно от 14 дни преди деня на изборите", уточни общинският лидер на ГЕРБ Несебър Златко Димитров.