DSC00626

DSC00626

Патронажът в Средец стана на 30 г.

всеотдайността, професионализма и разбирането към нуждите на хората, за които се грижат ежедневно. Той връчи на управителя на патронажа Райна Миларева юбилеен вимпел и грамота – 55 години град Средец.

На празника по случай годишнината присъстваха и председателят на Общинския съвет в Средец Динко Цъцаров, зам-кметът Николина Дамбулова, директорът на дирекция "ОЗКСДИМС" Сергей Стоилов, Радостина Праматарова - директор на Дом за стари хора, Желязко Айрянов - директор на Център за обществена подкрепа, представители на общинска администрация, ползватели на услугата и др. Специален гост на тържеството бе Бойчо Бойчев - ветеран от войната и е един от първите ползватели на  социалната услуга.

Домашният социален патронаж е създаден през през  юли 1984 година с решение на Общински съвет Средец. Капацитетът му е 31 лица, а право да ползват социалната услуга имат пенсионери, лица с намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 %, ветерани от войните, военно инвалиди и военно пострадали. През 1985г. е доставена  първата храна по домовете на потребителите. Персонала се увеличава с назначаването на две санитарки, започват работа и първия касиер, малко по-късно и първата медицинска сестра, която има грижата за проследяване на здравословното състояние на патронираните лица. Екипът се е помещавал в една стая, намираща се в сградата на община Средец.

Днес социалната услуга  предлага доставяне на храна по домовете, поддържане на личната хигиена и хигиената на обитаваното жилище, периодични посещения от социален работник, измерване на кръвно налягане и наблюдение на здравословното състояние на патронираните лица. Домашният социален патронаж се помещава в собствена сграда и разполага с административни офиси, кухненския блок, разливочни и складовите  помещения. Използват се два автомобила за разнос на храна. От услугата се възползват 205 лица в Средец и селата: Дюлево, Светлина, Драчево, Дебелт, Факия, Проход и Бистрец. Социалните работници се грижат и за обитателите на Дома за стари хора, за пациенти в МБАЛ - Средец и учениците от училище "Св.св. Кирил и Методий".

Предстои по спечелен от община Средец проект да се закупи още един автомобил за разнос на храна и в планинските райони  на общината.