P1150038

P1150038

Пазят базиликата на Форос от студа музей - Бургас с ръководител Милен Николов напълно проучи монументален епископски раннохристиянски храм от края на V - началото на VІ в. в крепостта Порос, на полуострова, в квартал "Крайморие". Той е с дължина 19.5 м и ширина 14 м и по план представлява едноапсидна трикорабна базилика с притвор. Напълно запазена е голяма част от подовата настилка – релефни керамични плочи с врязана украса.

Благодарение на своето местоположение и усилията, положени от екипа, храмът не пострада при проливните дъждове, които причиниха редица щети и отнеха човешки животи в Област Бургас.

Преди ден започна подготовката на археологическия обект за зимата. Полева консервация на базиликата се превърна в реалност най-вече благодарение на две бургаски фирми. Те дариха 60 т. специално подбрани филцови частици за адекватната консервация на зидовете и осигуриха тяхното транспортиране до археологическия обект.

Консервационните работи се извършват от РИМ-Бургас, и са финансирани от община Бургас и собственикът на терена Тодор Батков.