medNes

medNes

Пчеларка със 150 кошера стана "Царица на меда"

– Кирил Киров, а тържествен водосвет отслужи отец Петър от храм "Св. Успение Богородично". Приветствие и пожелание за силно и успешно представяне отправи кметът на Несебър Николай Димитров, който не пропусна да отбележи, че сладкият форум придава особен чар на града и много от гостите и туристите  го очакват с нетърпение. След това  Яна Григорова, Мартин Колев и Йоана Николова  - солисти от вокална група "Морски звездички" към ОДК - Несебър, поднесоха букет от песни, специален поздрав към всички присъстващи.medNes1

Малко по-късно по инициатива на Кирил Киров пчеларите избраха своя "Царица на меда" за 2011 година. Това е Теодора Тодорова от град София, заместник-председател на Сдружението на жените-пчеларки в България, регистриран земеделски производител,  която обработва 150 кошера. Бяха раздадени и много други традиционни награди - за най-добре аранжиран щанд, за принос за популяризиране на пчеларството и др. Присъдени бяха плакети на дългогодишните участници на фестивала на меда в  Несебър. Беше връчен официален плакет на Община Несебър, представена от кмета  Николай Димитров,  за помощта по осъществяването на поредния фестивал на меда.
Сладкият форум ще продължи до 6 септември. Дотогава по улица "Месамбрия" в Стария град над 60 производители ще предлагат различни видове мед и изключително ценните за здравето пчелни продукти-цветен прашец, пчелно млечице и прополис. Посетителите могат да си купят екологично чист и здравословен мед, а специалистите ще ги научат как да го разпознават. Организатори на събитието са Община Несебър и Общински съюз по пчеларство.